Pentru început ar trebui să știți că endodonția este specialitatea medicinei dentare ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor datorate pulpei dentare („nervul”).
Tratamentul endodontic, cunoscut mai ales ca și tratament de canal, constă în eliminarea ţesutului inflamat sau infectat, curățarea și sterilizarea canalelor radiculare și obturarea definitivă a acestora, astfel încât bacteriile și microorganismele să nu mai aibă spațiu unde să se dezvolte. Un astfel de tratament este necesar atunci când pulpa se inflamează sau moare, astfel încât infecția să nu se răspândească la os și țesuturile ce-l înconjoară.
Dacă nu știți ce este aceea pulpa dentară, ei bine aceasta este o cantitate mică de țesut moale ce se află în interiorul dintelui și conține vase de sânge și nervi. Ea este cea responsabilă de formarea și creșterea părții dure a dintelui în timpul dezvoltării sale inițiale, iar ulterior maturizării coroanei și rădăcinii, țesutul pulpar rămâne prins în interiorul dintelui într-un mic spațiu al canalului radicular.
Chiar dacă pulpa dentară este responsabilă de nutriția dintelui prin intermediul vaselor sangvine, ea nu răspunde și pentru funcționalitatea sa. Astfel că dacă ea este îndepărtată în urma tratamentului endodontic dintele va putea fi hrănit în continuare prin intermediul vascularizației structurilor vecine. Acel țesut nervos despre care vorbeam nu este de o importanță vitală pentru sănătatea, longevitatea și funcționalitatea dintelui, iar absența sa nu va cauza nici o pagubă, el putând fi foarte bine tratat odontal, adică prin obturații, sau protetic.
Afecțiunile pulpei dentare pot apărea în urma unui proces carios de mari dimensiuni sau de lungă durată, precum și din cauza unei traume ocluzale. Atunci când pulpa dentară suferă o îmbolnăvire ireversibilă pacientul are nevoie de un tratament de canal.
Care sunt cauzele de îmbolnăvire ale pulpei dentare?
Principalele cauze ce stau la baza îmbolnăvirii pulpei dentare sunt cariile, traumele, obturațiile sau fisurile. Practic vorbim despre bacteriile care intră în pulpă și o afectează, deoarece o pulpă inflamată poate cauza rapid durere și chiar infecția țesuturilor înconjurătoare moi sau a osului.
Printre simptomele unei astfel de infecții se numără umflăturile gingivale, sensibilitatea la temperatură sau durerea la nivelul dintelui ori a gingiei. Dacă nu e tratată, infecția se poate dezvolta la vârful rădăcinii și în interiorul osului, formându-se o colectie purulenta denumita abces. Pulpa bolnavă poate fi eliminată fie prin salvarea dintelui consecutiv tratamentului endodontic, fie prin extracția dintelui în sine.
O manevră de scoatere a unui nerv presupune o atenție și îndemânare sporită din partea stomatologului, fiind considerată singura manevră „oarbă” din cadrul terapiei stomatologice. Procedurile regăsite în cadrul endodonției sunt curățarea canalelor radiculare, prepararea, conformarea mecanică a acestora, sterilizarea și obturarea.
Nu uitați că un tratament de canal nu reprezintă un aspect negativ, ci doar faptul că dintele dumneavoastră se poate salva. Un astfel de tratament se efectuează sub anestezie și nu este dureros, însă dacă este efectuat cu întârziere pot apărea și complicații.