Dacă ar fi să stabilim un element central al stomatologiei acela ar putea fi cu siguranță tratamentul de canal (endodonția).
Pentru început este bine de știut că dacă nu tratăm în timp util chiar și cea mai simplă carie, aceasta poate avansa și poate infecta pulpa dentară, provocând astfel dureri dentare, cel mai frecvent insuportabile. În acest caz țesutul infectat trebuie eliminat, ori altfel își poate face apariția durerea și chiar umflarea. Trebuie să ținem cont că nu doar dintele implicat poate fi afectat, ci poate evolua spre mandibulă și chiar alte părți din organism, fapt ce duce ulterior la afectarea stării generale de sănătate. În lipsa unui tratament corespunzător se ajunge de cele mai multe ori ca dintele să fie eliminat, lucru pe care cu siguranță nu ni-l dorim.
În acest context tratamentul endodontic vine cu o serie de proceduri ce au ca scop eliminarea țesutului inflamat sau infectat și dezinfectarea spațiului ce-l adăpostește (spațiul endodontic), urmate de obturarea canalelor radiculare astfel încât bacteriile și microorganismele să nu mai aibă spațiu de dezvoltare.
Putem spune că în urma tratamentului endodontic se dorește crearea unui mediu steril ce permite dintelui să poată fi folosit în mod corespunzător în continuare.
Ce trebuie să știți despre anatomia unui dinte
Dintele este ca un mic organ cu o vascularizație proprie, o inervație proprie și diverse sisteme de apărare și reparație.
Un dinte este alcătuit dintr-un strat exterior și unul interior. Cel exterior este compus dintr-o structură dură numită smalț, susținut la interior de un strat numit dentină, ce prezintă în centru un țesut moale numit pulpă dentară. Țesutul pulpar își încheie rolul atunci când dintele își încheie la rândul său formarea. Acest lucru înseamnă că pulpa unui dinte (nervul) poate fi scoasă în caz de nevoie fără ca acesta să fie afectat în vreun fel.
Un tratament corespunzător al canalelor radiculare duce nu doar la salvarea dintelui afectat, dar și la restaurarea sa. Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode, în funcție de nivelul de distrucție coronară provocat de procesul carios.
Devitalizarea dintelui (scoaterea nervului) poate fi efectuată pentru pregătirea unor dinți ce urmează să susțină o coroană sau o punte. Acest proces este preferat de multe ori pentru a evita eventuale complicații pulpare ce pot duce, în urma tratamentului, la deteriorarea lucrărilor protetice.
Care sunt semnele care te ajută să-ți dai seama că ai nevoie de un tratament endodontic
Durerea severă a dinților, în timpul mestecatului sau la aplicarea de presiune reprezintă principalul semn pe care ar trebui să-l iei în calcul în acest caz. Cu toate acestea durerea nu este prezentă mereu, astfel că aceasta poate fi înlocuită sau acompaniată de o sensibilitate prelungită la cald ori rece, de apariția unor pete închise la culoare pe dinți sau de umflarea și sensibilitatea gingiei din apropiere.
În majoritatea cazurilor tratamentul endodontic ajută la salvarea dinților, însă există și excepții. În situația în care rădăcinile sunt grav fracturate, dintele nu are suport osos adecvat, nu mai poate fi restaurat sau canalele dentare sunt inaccesibile, va fi necesară extracția dentară.
În cazul în care pulpa este doar inflamată și nu infectată, tratamentul endodontic se poate efectua chiar și într-o singură ședință. Însă dacă avem parte de o carie complicată cu o gangrenă, de cele mai multe ori este nevoie de ședințe suplimentare, pentru îndepărtarea cât mai eficientă a bacteriilor infiltrate în canalele radiculare, bacterii care pătrund și dincolo de vârful rădăcinilor, unde pot duce la formarea de abces și granuloame. Efectuat cu răbdare și precizie, tratamentul endodontic poate salva dinți ce par a fi lipsiți de șanse, dinți pe care mulți medici ar prefera să îi extragă.