Obiectivele unui tratament endodontic

Elite City Dent

tratament endodontic

Întâi de toate, scopul principal al unui tratament endodontic este acela de a elimina infecțiile sau factorii cauzatori. În general infecțiile pulpare apar ca urmare a evoluției cariilor dentare, atunci când microbii din procesul carios penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

Există și cazuri în care aceasta poate fi lezată din cauza acțiunilor altor categorii de factori. O astfel de situație este atunci când țesutul pulpar este afectat ca urmare a insultelor termice rezultate de procedurile dentare repetate executate în apropierea pulpei. Un alt exemplu de vătămare a pulpei este atunci când există acțiuni ale unor agenți chimici puternici aflați în diferite medicamente dentare.

Reacția normală a pulpei dentare în acest caz este de apărare împotriva agentului vătămător, indiferent de natura agenților: microbian, termic, chimic, etc. Numele reacției biologice de apărare a țesuturilor umane împotriva acestor agenți este de inflamație. Aceasta este diferită de infecție, la fel cum este și planul de tratament în cele două cazuri.

 

Inflamația

Inflamația este un răspuns bilogic complex al țesuturilor umane la diverși agenți etiologici care încearcă să le lezeze. Acești agenți sunt la rândul lor de mai multe tipuri.

  • agenți infecțioși: bacteriile, virușii, ciupercile, paraziții
  • agenți iritanți: toxinele produse de agenții infecțioși, agenții termici și agenții chimici
  • alte tipuri precum: celulele moarte, agenții traumatici, etc.

Inflamația acută poate fi recunoscută în urma unor semne clare cum ar fi durerea, căldura, roșeața, tumefierea sau reducerea funcționalității țesutului. Atunci când pulpa dentară se inflamează presiunea începe să crească în interiorul camerei pulpare, ca urmare a faptului că aceasta este înconjurată de pereți foarte duri ce nu permit disiparea presiunii.

Acesta este motivul pentru care inflamațiile pulpare pot crea o presiune foarte mare asupra nervului din interiorul camerei pulpare, ce pot duce la apariția unor dureri de intensitate extremă.

 

Infecția

Infecția reprezintă pătrunderea agenților etiologici infecțioși în țesuturile gazdă. Infecțiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate ce penetrează smalțul și dentina pentru a ajunge în interiorul pulpei.

 

În concluzie putem susține faptul că în general o infecție va produce o inflamație a țesutului infectat ca reacție locală de apărare împotriva agentului infecțios. Cu toate acestea inflamația poate apărea și dacă țesutul respectiv nu este încă infectat. În acest caz ea apare ca răspuns al țesutului la agenții etiologici iritanți, cum ar fi toxinele produse de agenții infecțioși care nu au penetrat țesutul, agenții termici sau agenții chimici.

 

Un alt obiectiv al unui tratament endodontic este cel de protejare a dintelui împotriva altor invazii microbiene. De îndată ce agenții infecțioși au fost eliminați și dintele a fost în întregime decontaminat este foarte important ca acesta să fie protejat împotriva altor agresiuni. În acest sens vor fi sigilate canalele radiculare cu materiale de obturație biocompatibile.

Obturația de canal este ultima etapă a unui tratamentului, iar după finalizarea sa dintele va fi restaurat cu o obturație sau cu ocoroană dentară.