Unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentare este cel al tratamentului de albire dentară. Acest lucru se datorează importanței sporite pe care pacienții o acordă aspectului exterior.
De altfel cei care solicită preponderent serviciile de albire dentară sunt acele persoane supuse adesea atenției ochiului public.
Un parametru important în definirea unui zambet de invidiat este reprezentat de culoarea dinților, din ce în ce mai multe persoane ajungând să își dorească un zâmbet alb, cu aspect hollywoodian. Nu este de preferat obținerea unui aspect nenatural, cu dantura prea albă și stralucitoare, însă există cazuri în care realizarea unei albiri dentare este benefică pentru îmbunatațirea aspectului fizic personal.
Albirea dinților se poate realiza apelând la mai multe procedee, însă acestea variază în funcție de durata de timp în care apar rezultatele, de eficacitate sau chiar de preț. Însă ce anume spunem că albim în acest procedeu?
Structura unui dinte este alcătuită din smalț (partea vizibilă a dintelui), dentină (sub smalțul dentar) și cement (substanța dură ce acoperă rădăcina dentară), acestea trei protejând pulpa dentară, așa-zisul nerv al dintelui. Culoarea naturală a smalțului dentar este alb-translucidă și este potențată de culoarea structurilor aflate sub el. Dentina, în schimb, are la origini o culoare galbenă, dar având o structură poroasă, anumiți compuși ce provin din nervul dentar trec in dentină colorând-o în maroniu, maroniu-roșcat sau maroniu-gri. Culoarea pe care o putem vedea este dată de un complex de factori organici sau anorganici ce intervin în cadrul structurilor dure dentare, fie din interiorul dintelui, fie din exteriorul acestuia, cu predominanța factorilor interni. Astfel că doar simpla periere a dinților nu poate preveni colorarea lor în galben închis pe măsura înaintării în vârstă.
Gradul de albire al dinților poate varia în funcție de mai mulți factori, precum tipul de pete, concentrația agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care acesta acționează pe dinte, dar și frecvența cu care este repetat tratamentul.
Tratamentul profesional de albire a dinților
Pentru a vă asigura că un tratament de albire a dinților este realizat într-o manieră profesionistă vă recomandăm să apelați la un cabinet stomatologic. Astfel un tratament profesional durează mult mai puțin și este mult mai eficient decât în cazurile tratamentelor ambulatorii sau în care se apelează la rețete bazate pe reguli de alimentație. Procedura poate fi efectuată într-o singură vizită la medicul stomatolog, iar rezultatul este vizibil imediat, pe când alte metode de albire nu dau rezultate decât după câteva săptămâni.
Sensibilitatea dentară
Procesul de albire POATE duce la apariția unei sensibilităti dentare, însă nu există motive de îngrijorare deoarece aceasta este doar una temporară. Motivul este dat de pătrunderea gelurilor de albire prin smalț în dentină. Aceasta are o structură poroasă și permite contactul acestora cu structurile senzitive microscopice ce provin din pulpa dentară. Vorbim, însă, de o sensibilitate superficială care va dispărea în momentul încheierii tratamentului.
Este important ca pacienții să consulte medicul înainte de debutul procedurii deoarece anumite situații pot contraindica (temporar) începerea tratamentului (sensibilitate dentară crescută, retracția gingivală, gingivită, obturații sau lucrări dentare defectuoase).
Albirea dinților nu este recomandată la copii sub 16 ani sau la femei în perioada de lactație.
Limitele și posibilitățile albirii dentare
Albirea dentară nu are efect asupra coroanelor sau a oricărui alt tip de dinte ce nu este natural. Astfel că dacă pacientul are o obturație de culoarea dintelui albirea va avea efect doar asupra suprafeței dentare, nu și asupra materialului din care e realizată obturația.
De asemenea albirea dentară nu îndepărtează petele albe, maronii sau negre ce apar în urma cariilor și nici petele negre cauzate de obturații vechi de amalgam, acestea putând fi îndepartate doar prin înlocuirea lor cu ajutorul materialelor compozite albe sau prin incrustatii ceramice realizate la culoarea dintelui. Nu în ultimul rând albirea dentară nu înlătură petele provocate de fluoroză sau petele apărute în urma tratamentelor cu Tetriciciline efectuate în copilărie, acestea putând fi ascunse doar cu ajutorul fatețelor ceramice sau a coroanelor integral ceramice.
Petele sunt mai greu de îndepărtat pe măsură ce culoarea dinților se îndepărtează de la galben spre vinețiu și cenușriu. Pacienții cei mai în măsură să apeleze la albirea dinților sunt aceia ce prezintă pe dinți pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Nu în ultimul rând menționăm faptul că albirea dentară este un proces reversibil cu un efect ce poate dura între 6 luni și 2 ani, în funcție de stilul de viață al fiecărui pacient și de obiceiurile sale alimentare. Pentru ca durata acestuia să fie mai lungă recomandăm o igienă orală regulată și evitarea pe cât posibil a fumatului sau a pigmenților alimentari.