Avantajele și dezavantajele unui implant dentar

Elite City Dent

Avantajele și dezavantajele unui implant dentar

În primul rând vom menționa faptul că implantul dentar reprezintă cea mai modernă și eficientă soluție de înlocuire a dinților pierduți. Implanturile și tehnicile moderne de implantologie pot face minuni indiferent că este vorba despre un singur dinte pierdut, mai mulți sau chiar toți dinții.

Astfel, nu mai este necesară sacrificarea dinților naturali pentru a ancora lucrări de tipul punților dentare, la fel cum nici nu se mai folosesc protezele mobile ce creează un disconfort continuu. Pacienții pot beneficia de dantură fixă, ancorată pe implanturi, care arată și se simte la fel ca dinții naturali.

Înlocuirea unui dinte pierdut este adesea amânăta sau chiar ignorată, asta deși pierderea în sine reprezintă o problemă reală. Utilizarea unui implant are, totuși, atât avantaje cât și dezavantaje. Acestea trebuie cunoscute în momentul în care pacientul se decide să apeleze la această soluție stomatologică de tratament.

Care sunt avantajele implantului dentar?

Cel mai mare avantaj al unui implant dentar este dat de simplul fapt că dintele lipsă este înlocuit în cel mai natural mod cu putință. Procesul prin care implantul este integrat în os se numește osteointegrare. În urma sa, restaurările pe implanturi oferă mai multe avantaje decât lucrările tradiționale ce nu se sprijină pe implant.

  1. Aspectul facial este unul îmbunătățit. Un implant dentar arată și funcționează întocmai precum un dinte natural; acesta este asemănător rădăcinii dintelui și realizează astfel ancorarea în osul maxilar. Implanturile devin permanente tocmai pentru că sunt concepute astfel încât să se integreze în os. Așadar aspectul general al zâmbetului și al feței se îmbunătățesc semnificativ tocmai prin refacerea armoniei dentare, prin formă și printr-o culoare adecvată.
  2. Implantul dentar reduce încărcarea asupra celorlaltor elemente din cavitatea bucală. Dinții, gingiile și osul alveolar nu vor mai fi încărcate deoarece un implant dentar oferă coroanelor, punților sau protezelor mobilizabile un suport independent. Astfel lucrările ce se sprijină pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra vreunui alt element din cavitatea bucală.
  3. Sănătatea orală este și ea îmbunătățită. Prin folosirea unui implant dentar se evită comptromiterea dinților vecini celui pierdut, comparativ cu o punte dentară sau o proteză mobilă. Puntea dentară implică tratarea și șlefuirea a cel puțin doi dintre dinții învecinați, în timp ce proteza parțială se ancorează cu crosete din sârmă pe dinții vecini și le provoacă în timp mobilitate.
    Dinții vecini spațiului rămas după extracție nu vor mai migra, iar cei antagoniști celor protezați prin implant dentar nu vor mai egresa; astfel se va păstra dimensiunea verticală de ocluzie.
  4. Integritatea structurilor faciale va fi pastrată. În lipsa rădăcinilor dentare apare resorbția osoasă, iar osul nu mai este stimulat corespunzător și începe să se demineralizeze și să se topească, afectând echilibrul aparatului masticator. În acest caz nu se va mai putea efectua inserarea unui implant dentar fără o adiție de os. De aceea este foarte important ca imediat după pierderea unui dinte acesta să fie înlocuit cu un implant.
    Precum o rădăcină naturală, implantul dentar stimulează pozitiv osul și îi păstrează integritatea cantitativă și calitativă. Resorbția osului va fi oprită deoarece prin intermediul coroanei artificiale ancorate pe acesta, implantul va produce stimuli ce vor păstra volumul și structura osoasă. Cât timp oasele maxilare, ce susțin mușchii și tegumentele feței, nu își modifică volumul, pielea va rămâne întinsă și fără riduri, iar fizionomia feței nu va fi modificată în vreun fel. Așadar acesta ar fi cel mai important avantaj pe care un implant dentar îl are în fața unor metode tradiționale ce ignoră acest aspect.
  5. Confortul fizic și psihic va fi de asemenea îmbunătățit. Disconfortul psihic generat de mobilitatea lucrărilor dentare va fi eliminat de lucrările fixate pe implanturi. Același lucru este valabil și pentru disconfortul fizic provocat de leziuni, nevralgii, alergii sau mobilități dentare în cazul protezelor parțiale, produse de protezele mobile.
    Pe termen lung vor dispărea multe dintre riscurile asociate metodelor tradiționale de protezare, precum riscul de carii, deteriorarea structurii osoase, distrugerea dinților învecinați sau necesitatea folosirii permanente a adezivilor pentru proteză.
  6. Tratamentul este sigur, nedureros și rezistent. Un implant dentar este confecționat din titan medical, iar astfel se integrează perfect în țesutul osos uman. Titanul nu produce reacții alergice sau fenomene de respingere, motiv pentru care este utilizat cu succes în medicină. Așadar, atunci când există sufucient os care să-l susțină, implantul dentar este inserat simplu, rapid și fără durere, iar dacă este îngrijit în mod corect poate rezista o viață întreagă! Deși coroana artificială se poate deteriora în timp, aceasta va putea fi rapid schimbată, însa implantul va rămâne în os.
  7. Igiena orală se va îmbunătăți. Este mai ușor de asigurat o igienă a coroanelor ancorate pe implanturile dentare, decât în cazul utilizării unor punți dentare. Aceasta se poate realiza la domiciliu de o manieră asemănătoare cu cea a dinților naturali, prin utilizarea corectă a periuței dentare, a aței dentare, a dușului oral sau a periuțelor interdentare, completate de clătirea cu apă de gură. Pentru ca procedeul să fie realizat corect până la capăt, igienizarea lucrărilor pe implanturi se va face doar în conformitate cu sfaturile unui specialist, pentru a nu leza gingia ce înconjoară implantul și coroana. De asemenea, pentru păstrarea rezultatelor pe termen lung, controlalele periodice și igienizările profesionale sunt absolut necesare.

Care sunt dezavantajele unui implant dentar?

Implanturile dentare au, în general, puține dezavantaje, în special dacă nu există o contraindicație generală sau locală. Acestea pot fi următoarele:

  1. Nevoia unei intervenții chirurgicale pentru plasarea implantului în osul maxilar. Astfel durata de vindecare, respectiv cea totală de execuție a lucrării pot fi mai lungi.
  2. Durata mai lungă a perioadei de așteptare până la inserarea coroanei. Aceasta poate fi de câteva luni, motiv pentru care răbdarea devine un element important, chiar dacă se vor pune lucrări provizorii ce înlocuiesc dinții lipsă.
  3. Existența unei diete controlate în prima fază a tratamentului. Lucrurile vor reveni însă la normal după faza de vindecare.
  4. Strictețea indicațiillor post operatorii cu privire la igiena implantului. Dacă acestea nu sunt respectate se poate periclita pe termen lung succesul tratamentului.
  5. Costurile unui implant dentar. Acestea sunt în general mai mari decât în cazul unei restaurări ce se sprijină pe dinții naturali.