Care este rata de succes a implanturilor dentare?

Elite City Dent

Care este rata de succes a implanturilor dentare

În ultima perioadă rata de succes a unui implant dentar a crescut semnificativ, în special datorită evoluției constante de care a avut parte implantologia, susținută de un plan de tratament conceput și aplicat în mod corect.

Așadar, vorbim de o rată de succes cuprinsă între 95% și 98% pentru implanturile dentare poziționate în țesut osos sănătos, cu mențiunea ca lucrarea protetică să fie corect executată. Lucrarea protetică pe implanturi poate avea o durată de viață de la 10 la 15 ani.

Rata de succes a unui implant depinde de mai mulți factori ce pot fi influențați mai ușor sau mai greu, după caz.

  1. Calitatea și cantitatea osului alveolar în care se face implantarea: rata de succes crește atunci când osul este mai bine reprezentat. Însa uneori pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru creșterea grosimii sau lățimii osului alveolar.
  2. Complexitatea cazului protetic: o rată de succes mai mare o au de obicei pacienții tineri și sănătoși, cu cazuri relativ simple, precum un implant unidentar.
  3. Igiena bucală și respectarea indicațiilor postoperatorii și de întreținere: acestea sunt extrem de importante, iar dacă lipsesc, rata de succes se diminuează considerabil ca urmare a faptului că factorul microbian poate compromite definitiv reușita.
  4. Calitatea medicului practician: în cazul medicilor implantologi cu o mai mare experiență, crește în mod evident și rata de succes a implantului.

Pentru ca implanturile să dureze cât mai mult este necesară o prezență regulată pentru controalele stomatologice ce asigură întreținerea lor. De asemenea este recomandată folosirea corectă a mijloacelor de igienizare, precum periuța și ața dentară, apa de gură sau periuțele interdentare dacă este cazul. O bună colaborare între medic și pacient, alături de respectarea instrucțiunilor și a controalelor periodice, va duce negreșit la un succes terapeutic și la un nivel ridicat de rezistență.