CARE SUNT ETAPELE UNUI TRATAMENT PRIN IMPLANT

Elite City Dent

CARE SUNT ETAPELE UNUI TRATAMENT PRIN IMPLANT

Un tratament prin implant se desfășoară având la bază un număr de șapte etape, pornind de la consultația inițială și finalizându-se cu o serie de controale periodice în urma desfășurării tratamentului.

În cele ce urmează ne-am propus să trecem prin toate aceste etape pentru a-ți explica în detaliu ce implică fiecare.

Consultația

Scopul principal al unei consultații este acela de a identifica și diagnostica afecțiunile existente, urmând ca ulterior să se realizeze planul de tratament adecvat acestora. Înaintea plasării implanturilor dentare pacientul va fi nevoit să-și facă un set de analize minimale (analize normale de sânge) și un set de radiografii special (panoramică sau tomografie computerizată), necesare pentru a determina condiția osului în vederea poziționării implanturilor și stabilirii unui plan de tratament.

Analizele de sânge

Indiferent de cât de complexă este o operație pentru implant dentar, aceasta reprezintă un act medical chirurgical, motiv pentru care este recomandat ca pacientul să fie precaut înaintea efectuării sale. Există cazuri în care, din nefericire, rezultatul analizelor poate duce la amânarea operației, astfel încât pacientul să nu fie supus vreunui risc. În aceste situații pacientul poate fi nevoit chiar să apeleze la un consult interdisciplinar (cardiolog, diabetolog, pneumolog, neurolog, etc.), însă sunt puține cazurile în care inserarea implantului dentar este total contraindicată.

Asanarea cavității orale

Local, înaintea oricărei proceduri chirurgicale în cavitatea orală, aceasta trebuie asanată de infecții carioase, parodontale sau de orice altă natură. Deoarece implantul este un dispozitiv medical steril, biomaterialele sunt sterile, acestea nu trebuie să fie contaminate cu microbii patogeni din gură. Acesta este motivul pentru care înaintea operației trebuie realizată o igienizare profesională și completă, prin care se vor curăța și desființa pungile parodontale, se vor curăța și obtura cariile dentare active și se vor extrage dinții irecuperabili ce întrețin infecții.

Inserarea implantului dentar

Implantul dentar este plasat în os printr-o procedură chirurgicală nedureroasă și minim invazivă. În funcție de situație și de calitatea implantului dentar, acesta va fi lăsat sub gingie să se ostrointegreze preț de câteva luni.

Timpul de vindecare

În această perioadă pacientul are datoria de a-și administra medicamentele prescrise în rețetă, de a se prezenta la toate controalele solicitate și de a-și menține o igienă orală impecabilă. Menționăm faptul că este esențial că acesta să nu fumeze în perioada respectivă.

Este foarte important în vederea reușitei tratamentului ca implantul să aibă stabilitate în os imediat după inserare. La câteva luni de la acest moment, pe suprafața de titan a implantului se va depune os, înglobându-l în totalitate. Prin urmare stabilitatea mecanică va deveni biologică și va purta numele de osteointegrare. La rândul său, osteointegrarea reprezintă o caracteristică individuală ce are la bază calitatea osului și diferă de la un pacient la altul.

Radiografia inițială se va repeta la patru luni de la intervenție pentru a putea evalua situația implantului. În cazul în care procesul de osificare s-a încheiat se poate face trecerea la etapa de protezare; aceasta presupune montarea bontului protetic, amprentarea și cel puțin două probe ale lucrării.

Lucrarea definitivă

În urma vindecării în os, implantului i se va atașa coroana dentară. Componentele tratamentului implică trei elemente: implantul propriu-zis, coroana dentară și bontul protetic, ce face legătura între implant și coroană. La rândul său bontul protetic poate fi fabricat din metal (titan) sau zirconiu (ceramică integrală), în funcție de cerințele estetice ale pacientului.

Controalele periodice

Pentru ca tratamentul să aibă succes pe termen lung este obligatorie menținerea unei igiene orale perfecte, realizată zilnic de către pacient la domiciliu, dar și periodic, în mod profesional, cu aparatura și instrumentele speciale ale medicului.

Un implant dentar reprezintă cea mai eficientă alternativă de înlocuire a unui dinte lipsă și totodată o procedură economică pe termen lung, sigură, nedureroasă și cu rezultate funcționale și estetice.