CE IMPLICĂ ÎNGRIJIREA IMPLANTURILOR DENTARE

Elite City Dent

CE IMPLICĂ ÎNGRIJIREA IMPLANTURILOR DENTARE

Experiența medicului implantolog, calitatea și tipul implantului dentar, starea de sănătate a pacientului, atât la nivel general, cât și local în ceea ce privește structura osoasă, toate acestea reprezintă variabile de care depinde succesul implanturilor dentare.

Dincolo de acestea, însă, esențială în vederea obținerii unui implant dentar reușit este întreținerea sa prin intermediul unei bune igiene orale. Aceasta este la fel de importantă și în cazul dinților artificiali precum este în cadrul celor naturali. Implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, fiind realizate din titan sau alt material biocompatibil, însă țesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiană decât cele ale dinților naturali. Practic, placa bacteriană se acumulează în jurul implantului dentar ca în jurul dintelui natural, cauzând inflamații și infecții la nivelul gingiei și a osului. Din acest articol vei putea afla ce implică îngrijirea implanturilor dentare pentru a ști ce ai de făcut în cazul în care te vei consulta cu o astfel de situație pe viitor.

Poți mânca orice aliment, însă trebuie să fii atent. Implanturile dentare sunt foarte solide și oferă un suport optim pentru lucrările dentare, întocmai precum rădăcinile naturale. Astfel că, atâta timp cât pacienții nu recurg la gesturi extreme precum deschiderea ambalajelor cu gura, rosul unghiilor sau a altor obiecte dure ori mușcatul acadelelor, nu există niciun risc.

Nu consuma lichide foarte fierbinți. Deoarece implanturile dentare sunt realizate din titan, ele conduc și rețin căldura mult mai rapid decât țesutul moale de origine umană. Astfel, consumând lichide foarte fierbinți, căldura înmagazinată va fi eliberată în osul înconjurător și va distruge celulele din stratul de la suprafața sa. Dacă celulele sunt supuse acestui proces în repetate rânduri, combinat cu forțele mecanice pe care le suportă implantul în timpul masticației, atunci se poate ajunge chiar și la pierderea stabilității și implicit la pierderea implantului dentar.

Nu apela la mixuri între lichidele fierbinți și alimentele reci. Coroana ancorată pe implant este, cel mai probabil, confecționată din porțelan, iar acesta se dilată la căldură și se contractă la rece. Astfel, mixul celor două poate duce la fisuri și chiar fracturi ale ceramicii în timp sub acțiunea unor alimente mai dure. De altfel același lucru este valabil și în cazul dinților naturali, deoarece alternarea de alimente fierbinți și foarte reci poate duce la fisurarea și apoi la fracturarea smalțului dentar, devenind mai întai sensibili și apoi dureroși.

Nu de puține ori pacienții spun că „s-a spart coroana când mâncam ceva moale”. De fapt, fisura a aparut anterior ca urmare a unei alternanțe nocive de fiebinte-rece, iar inevitabilul s-a produs pe neasteptate. Porțelanul dentar este la fel de dur sau chiar depășește în duritate smalțul dentar. De aceea, el nu se poate fractura în „pâine, cozonac sau ciorbă”.

Oprește sau, pe cât posibil, redu fumatul. Fumatul determină o serie de afecțiuni dentare precum boala parodontală, resorbția oaselor maxilare, retracția gingiilor sau pierderea dinților; totodată acesta poate duce și la pierderea implantului dentar deoarece nicotina reduce fluxul sanguin, inclusiv cel de la nivelul gurii, iar țesuturile din cavitatea orală se vor afla în imposibilitatea de a se hrăni. Afectarea tuturor țesuturilor din gură (oase, gingii, mucoasa limbii și a obrajilor) va afecta indirect și implantul dentar (implantul este susținut în os și dacă osul se pierde, se va pierde si implantul).
Pacienții care nu întrerup fumatul înainte și pe perioada vindecării implanturilor se pot astepta la o rată crescută de complicații, în special de infecție a locului operat.

Apelează la un program zilnic de igienă orală. Pentru o igienă orală corectă pacientul trebuie să apeleze constant la periuța dentară și interdentară, la ața dentară, la dușul bucal și la apa de gură. Trebuie ținut cont de faptul că implanturile dentare nu reprezintă dinți naturali.

Periajul dentar se realizează obligatoriu în fiecare dimineață și seară, cu ajutorul unei pieruțe de dinți cu peri medii și o pastă de dinți cu particule slab abrazive și conținut de substanțe antitartru și antiplacă. Periajul interdentar este recomandat după mese, cu o periuță specială și fără pastă de dinți. Acesta contribuie la curățarea zonelor greu accesibile dintre implant și ceilalți dinți sau la suprafața de sub corpul de punte. Ața dentară este obligatorie în fiecare seară înaintea periajului dentar, iar dușul bucal și apa de gură se folosesc de două ori pe săptămână pentru a îndepărta resturile alimentare din spațiile subgingivale proxime implanturilor dentare sau de sub punți..

Efectuează periodic igienizări profesionale. Primul control de rutină se realizează la 30 de zile de la inserția lucrării protetice și are ca obiectiv evaluarea stării gingiei și a implantului. Următoarele controale sunt stabilite de la caz la caz, în funcție de pacient. De obicei acestea se întâmplă o dată la 4 sau 6 luni pentru a verifica aspectul țesuturilor periimplantare și a lucrării protetice, cantitatea de placă bacteriană depusă, ocluzia, stabilitatea protezei dentare, a bontului protetic și a implantului dentar, dar și starea de sănătate generală a pacientului.