Componentele unui implant dentar

Elite City Dent

Componentele implantului dentar

Pentru aceia dintre voi care nu știu exact ce este implantul dentar vom începe acest articol cu o definiție simplă: un implant dentar este un dispozitiv metalic ce oferă baza unei viitoare contrucții dentare, înlocuind rădăcina dintelui natural și inserându-se în osul alveolar.

Puteți apela la un implant atât în cazul în care vă lipsește un singur dinte, dar și dacă este vorba de mai mulți sau chiar toți dinții de pe arcadă.

Implantul are un aspect natural și este mai confortabil decât o punte tradițională, fiind de asemenea o soluție pe termen lung de a-ți imbunătăți zambetul, dar și masticația (implicit digestia) și calitatea vieții. Peste el urmează a se confecționa o lucrare protetică precum o coroană dentară, o punte dentară sau o proteză mobilizabilă.

Din punct de vedere tehnic implantul este un mic șurub confectionat din titan medical pur, care are o biocompatibilitate perfectă cu țesuturile din cavitatea orală și se comportă identic cu structura rădăcinii unui dinte natural, formând o rădăcină artificială. Acesta este inserat în osul maxilar printr-o intervenție chirurgicală scurtă, efectuată sub anestezie locală. Implantul se integrează apoi în os fără durere și formează o bază solidă ce oferă stabilitate pe termen lung.

Care sunt componentele ce îl alcătuiesc?

În primul rând avem implantul propriu-zis, cel ce înlocuiește rădăcina dintelui natural. Apoi avem o capă de vindecare, bontul protetic, bontul de vindecare și de transfer, implantul analog, șurubul de fixare, iar în cele din urmă coroana dentară.

Corpul implantului sau implantul propriu-zis este acea porțiune destinată plasării cirurgicale în os; el înlocuiește rădăcina și are forma, lungimea și grosimea variabile în funcție de producător și necesități. Este realizat din titan deoarece acesta are o biocompatibilitate foarte bună, o rezistență asemănătoare oțelurilor speciale, nu corodează, dar beneficiază și de un preț accesibil.

Capa de vindecare are rolul de a proteja implantul până la finalul procesului de osteointegrare. Aceasta se înșurubează în interiorul corpului implantului și este îndepărtată în momentul aplicării bontului de vindecare.

Mai departe vorbim despre bontul protetic, al carui scop este să sustină coroana, fiind totodată interfața dintre aceasta și implant. Acesta se fixează prin înșurubare și are rolul unui dinte natural. Cel de-al doilea bont este cel de vindecare, ce are rolul de a conforma un inel gingival periimplantar sănătos. Acest lucru înseamnă că gingia se va modela în jurul său precum în jurul unui dinte natural. Acesta se inseră în corpul implantului de unde este îndepărtat după o perioadă de maximum 2 săptămâni. Urmează apoi bontul de transfer utilizat la amprentare în vederea realizării coroanei dentare. Acesta permite transferul poziției precize intraorale a implantului pe modelul de laborator.

Următorul component pe listă este implantul analog; acesta este folosit la reproducerea implantului, precum și a poziției sale, iar materialul din care este realizat este oțelul inoxidabil. După acesta vine șurubul de fixare, o componentă mică ce are rolul de a lega toate părțile implantului dentar. În cele din urmă ultimul component este coroana dentară. Aceasa se realizează separat și reprezintă partea vizibilă a implantului. Are rol fizionomic și funcțional, poate fi înșurubată în implant sau fixată prin cimentare, iar în majoritatea cazurilor este realizată din porțelan.

Din punct de vedere tehnic implantul dentar este o procedură complexă ce trece prin mai multe etape care trebuie respectate cu strictețe. În momentul de față implantul dentar este una dintre cele mai eficiente metode de înlocuire a dinților pierduți, oferind pacienților rezultate foarte bune și stabile in timp.