CONSULTAȚIA PENTRU IMPLANTURI DENTARE

Elite City Dent

CONSULTAȚIA PENTRU IMPLANTURI DENTARE

Atunci când pacientul are nevoie de refacerea arcadelor cu ajutorul implanurilor dentare trebuie să se aștepte la o serie de proceduri complexe care necesită uneori chiar și participarea mai multor specialiști.

Bineînțeles că pentru ca rezultatele să fie cât mai bune este esențială colaborarea pacientului. Astfel că acesta trebuie să acorde încredere, răbdare și timp deoarece un astfel de tratament poate dura chiar și câteva luni, iar costul lucrărilor poate fi unul destul de ridicat.

Cu toate acestea refacerea edentațiilor prin intermediul implanturilor dentare reprezintă aproape de fiecare dată cea mai bună soluție, fiind una naturală și de durată. Operațiile nu sunt dureroase, iar rezultatul acestora va permite pacientului să aibă o estetică aparte și o masticație comodă.

În vederea stabilirii unui tratament corect este nevoie de o consultație sau de o examinare medicală ce permite impreună cu examenele complementare (radiografie, tomografie) determinarea unui diagnostic si elaborarea planului de tratament. Examinarea medicală se concentrează pe aspecte precum starea generală a pacientului și afecțiunile locale, evaluarea suportului osos, structura țesutului gingival sau dinții vecini și se desfășoară în două etape: prima este cea de anamneză, moment în care pacientul relatează motivele pentru care a apelat la un control stomatologic, dar și simptomele pe care le are, iar cea de-a doua etapă este reprezentată de examenul obiectiv al cavității bucale.

Anamneza

Anamneza este compusă dintr-o discuție pe care pacientul o are cu medicul cu scopul de a prezenta acestuia motivele, doleanțele și așteptările pe care le are față de tratament. Scopul medicului implantolog în acest moment este de a afla informații cât mai utile despre starea generală a pacientului, despre eventuale afecțiuni sau tulburări, operații anterioare, alergii, etc.

Pentru că implanturile pot fi contraindicate în cazul unor afecțiuni sau medicații aceste informații se pot dovedi foarte folositoare. De asemenea este posibil ca medicul stomatolog să ceară, dacă este nevoie, efectuarea unor analize medicale sau a unui consult interclinic.

Examenul obiectiv

În acest punct medicul stomatolog examinează cavitatea bucală și pune accent pe zonele care au nevoie de reconstrucția pe implanturi. Pentru aceasta se folosesc metode specifice precum inspecția sau examinarea vizuală, palparea și percuția cu ajutorul instrumentelor de examinare cum ar fi oglinda și sonda dentară.

Examinarea dinților rămași

Medicul investighează dinții prezenți în cavitatea bucală pentru a găsi eventuale carii, eroziuni, abrazii, schimbări de culoare sau alte modificări patologice. Acest lucru se face în vederea stabilirii dacă dinții rămași sunt sănătoși sau au nevoie la rândul lor de alte tipuri de tratamente, precum tratamentul cariilor sau tratamentul endodontic. Acestea trebuie efectuate înainte de începerea lucrării pe implanturi.

Examinarea suportului osos

Pentru integrarea implantului în organism acesta trebuie să fie înconjurat de țesut osos sănătos; tocmai de aceea osul alveolar în care se vor poziționa implanturile trebuie să aibă o înălțime și o lățime adecvată. Informații relevante despre structura și dimensiunile osului alveolar se obțin în urma unei radiografii dentare și a unei tomografii computerizate. Este important de menționat faptul că nu se recomandă poziționarea implanturilor într-un os care nu are dimensiunile sau structura adecvată.

Examinarea relațiilor de ocluzie

Deoarece succesul pe termen lung al implanturilor este determinat în mare măsură de forțele pe care acesta le suportă, poziționarea lor trebuie realizată astfel încât forțele masticatorii să se distribuie echilibrat pe toată suprafața lucrării protetice. Există și cazuri în care spațiul necesar poziționării implanturilor și modelării dinților artificiali poate fi diminuat ca urmare a migrării verticale a unui dinte antagonist.

Examinarea gingiei și a mucoasei bucale

În vederea reușitei tratamentului implanturile dentare trebuie să fie înconjurate de țesut gingival sănătos. Acesta poate fi deficitar în unele cazuri ca urmare a retracției gingivale, moment în care se apelează la operații de remodelare gingivală. Tratamentul afecțiunilor mucoaselor orale ce pot împiedica poziționarea implanturilor dentare trebuie efectuat înainte de intervențiile chirurgicale.

Examinarea igienei orale

Una dintre condițiile de bază pentru reușita lucrărilor pe implanturi este igiena orală corectă. Tocmai de aceea scopul medicului stomatolog este de a ajuta pacientul să învețe și să respecte cele mai bune tehnici de igienă orală, indicându-i totodată zonele din cavitatea bucală care necesită o atenție deosebită.

Examinarea lucrărilor dentare existente

Înainte ca planul de tratament să poată fi stabilit trebuie determinat dacă există lucrări dentare în cavitatea bucală ce trebuie refăcute. În acest sens va avea loc o examinare a lucrărilor respective, dar și a dinților stâlpi. În cazul în care o lucrare protetică trebuie refăcută aceasta va fi inclusă în planul de tratament.