CUM ARATĂ CANDIDATUL LA IMPLANT DENTAR

Elite City Dent

CUM ARATĂ CANDIDATUL LA IMPLANT DENTAR

Înainte de toate este important de menționat faptul că majoritatea pacienților sunt candidați pentru tratamentul cu implantul dentar, indiferent de vârsta lor, astfel că acest lucru nu reprezintă un criteriu de selecție.

Desigur, vorbim de pacienți a căror creștere osoasă s-a încheiat, în jurul vârstei de 17-18 ani, însă dacă ne raportăm la o limită superioară, aceasta nu există. Totul depinde de starea generală de sănătate a pacientului, astfel că atât timp cât aceasta este bună, iar pacientul se „califică” pentru o extracție dentară, implantul dentar nu implică probleme deosebite.

Pentru candidații potriviți unei proceduri de implant dentar rata de succes a acestui tip de tratament este de peste 98% după cinci ani, respectiv 96% după zece ani. Așadar implantul dentar realizat corect și în conformitate cu o serie de reguli și protocoale clare, fără a se recurge la compromisuri, este unul destul de predictibil.

Dacă vă gândiți la un tratament prin implanturi, cavitatea dumneavoastră orală va trebui examinată în detaliu, iar antecedentele dumneavoastră medicale și stomatologice vor fi analizate amănunțit. Există cazuri în care, deși starea de sănătate generală este bună, situația clinică din gura pacientului nu recomandă un astfel de tratament, ca urmare a unei cantități sau calități osoase insuficiente. Pentru astfel de situații se recomandă modalități de îmbunătățire a ofertei oasoase, precum grefarea (adiția) osoasă.

În cazul implanturilor intercalate între dinți, pacienții trebuie să aibă gingiile sănătoase și suficient os pentru a susține implantul, precum și pastrarea unei igiene orale foarte bune, completată de vizite regulate la stomatolog. Dacă igiena pacientului nu este cea corespunzătoare, iar acesta nu este capabil să își schimbe obiceiurile conform indicatiilor date de medic, atunci acesta ar trebui să ia în considerare o altă variantă de tratament. În multe cazuri dinții naturali se pierd datorită igienei deficitare (boala parodontală) combinate cu fumatul excesiv. Este gresit să credem că implanturile dentare supuse aceluiași tratament vor rezista pentru mult timp.

Datoria medicului stomatolog este să observe dacă pacientul are atât o cantitate, cât și o calitate (densitate) osoasă adecvată inserării unui implant. “Fundația” implantului dentar este reprezentată de osul maxilar, astfel că atrofia (resorbția) acestuia poate împiedica pentru o scurtă perioadă de timp inserarea unui implant. Atrofia osoasă apare în special atunci când, după extracția sau pierderea unui dinte, înlocuirea sa este amânată pentru o perioadă îndelungată de timp, când dinții sunt înlocuiți prin mijloace tradiționale, cu punți sau proteze sau ca urmare a procesului fiziologic de îmbătrânire.

Resorbția oaselor maxilare poate fi atât orizontală (implică îngustarea osului), cât și verticală (reprezentată de scurtarea osului). În ambele situații sunt necesare adiții de os pentru a reface volumul osos pierdut, în vederea unei fundații stabile pentru implantul dentar.

Atunci când se pierd dinții posteriori (măselele) de la nivelul maxilarului superior, sinusurile maxilare, care în mod normal se află deasupra rădăcinilor acestora își maresc volumul ocupând din ce în ce mai mult din volumul osos învecinat.

Atunci când sub sinus nu mai rămane os suficient (înalțime/lațime), pentru a evita patrunderea implantului în sinus (care este o cavitate plină cu aer) se recurge la sinus lifting și augmentarea sinusului (se ridică mucoasa sinusului și se inseră biomateriale sub aceasta) pentru refacerea osului necesar implantarii prin fenomenul de regenerare.

Parodontopatul (pacientul cu probleme parodontale) nu poate fi supus imediat tratamentului prin implant dentar. Boala parodontală trebuie tratată înainte de procedura de implant, indiferent de etapa în care se află. Aceasta are ca factor determinant microbii ce se acumulează în lipsa unei igiene orale corecte. De aceea inserarea unui implant dentar într-o cavitate orală unde există focare de boală parodontală presupune asumarea unor riscuri destul de mari.

Într-o gură curată și verificată periodic, implantul dentar poate dura o viață întreagă. Astfel putem concluziona că un candidat potrivit pentru un astfel de tratament este cel sănătos și pregătit să aibă grijă de noii săi dinți, dar și să efectueze controale regulate la medicul stomatolog. Nu în ultimul rând menționăm faptul că, deși este dăunător pentru vindecare, fumatul nu reprezintă o contraindicatie absolută, în limita a 3-5 țigarete pe zi.

Toate aceste condiții vor garanta succesul implanturilor dentare.