X

CUM POATE FI ÎNGRIJITĂ PROTEZA PE IMPLANTURI

Implanturile dentare trebuie îngrijite precum dinții naturali, deoarece igiena orală previne apariția unor boli în jurul acestora.

Pacienții trebuie să acorde atenție în special zonelor în care implantul se întâlnește cu gingiile și să ia în considerare faptul că apariția sângerării după periaj, culoarea roșu aprins sau roșu violaceu a gingiei precum și tumefierea sa reprezintă semne de inflamare.
În cele ce urmează vă vom prezenta un scurt ghid de îngrijire a protezei pe implanturi.

Proteza fixă pe implanturi

Pentru curățarea arcadei și implicit a implantului dentar recomandăm folosirea unei periuțe de dinți normale și a unei paste de dinți antibacteriană. Pentru îmbunătățirea tehnicii de igienizare puteți apela la ața dentară; aceasta se introduce în zona dintre corpul de punte și gingie și ajută la igienizarea implantului dentar și a zonei de joncțiune dintre acesta și gingie.

În cazul în care spațiul interdentar este mare puteți apela la o periuță interdentară; aceasta vine în mărimi, texturi și design diferit și se poate adapta în funcție de cazul pacientului. Pentru îndepărtarea resturilor alimentare din spațiile subgingivale din apropierea implanturilor dentare sau de sub punți recomandăm folosirea unui duș bucal.

Nu în ultimul rând pacienții pot apela la periuțele electrice performante pentru a îndepărta placa bacteriană în mod eficient, reducând astfel posibilitatea depozitării tartrului. De asemenea recomandăm utilizarea apei de gură și a pastei de dinți antibacteriene.

Proteza mobilă pe implanturi

O proteză mobilă este ușor de igienizat, iar pentru bonturile implanturilor se poate apela la o periuță uni-smoc. Recomandăm curățarea implanturilor după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi, precum și folosirea unor perii dentare mici cu peri moi pentru a nu irita gingiile și pentru a nu zgâria implanturile.

Dacă bonturile sunt conectate prin intermediul unei bare atunci spațiul de sub aceasta poate fi igienizat cu ajutorul periuței interdentare. De asemenea recomandăm folosirea apei de gură nediluată de două ori pe zi, preț de un minut, în completarea periajului dentar și a curățării cu ață dentară. Apa de gură vă ajută să vă reîmprospătaţi respiraţia şi să îndepărtaţi resturile alimentare din zonele greu accesibile periajului şi aţei dentare.

Proteza se igienizează folosind o periuță specială, cu filamente lungi și puternice, și sapun; aceasta se periază deasupra chiuvetei sau a unui vas plin cu apă pentru a preveni spargerea ei. De asemenea prin spălarea protezei cu apă în care este dizolvată o tabletă efervescentă zilnic (Corega, Protefix) contribuie la eliminarea bacteriilor ce cauzează respirația urât mirositoare, a petelor dificile și reduce placa bacteriană.
Proteza trebuie îndepărtată în fiecare noapte pentru a permite gingiilor să intre în repaus.

Întreținerea protezelor mobilizabile

O proteză mobilizabilă este alcătuită dintr-o parte înșurubată în implantul osos și una atașată protezei la laboratorul dentar. Aceasta are nevoie de o întreținere permanentă și necesită înlocuirea periodică, o dată la unul sau doi ani, deoarece suferă o uzură continuă.

În momentul în care protezele mobilizabile devin prea “largi “ nu mai au stabilitate pe câmpul protetic este recomandată o rebazare. Cauzele care pot duce la înrăutățirea adaptării protezei pe câmpul protetic pot fi date de faptul că materialul din care este confecționată baza protezei suferă un proces de uzură odată cu trecerea timpului, dar și de faptul că osul maxilar pe care se sprijină proteza suferă un proces de remodelare și își micșorează dimensiunile. Lipsa stabilității protezei poate favoriza și apariția unor leziuni ale mucoasei de sub ea.

Concret, rebazarea reprezintă înlocuirea stratului de acrilat uzat de pe baza protezei cu un material nou care se va adapta perfect noii situații. Ea poate fi efectuată atât direct, în cabinetul stomatologic, cât și indirect la un laborator dentar în urma unei amprente luate de către medicul stomatolog. În cazul primei variante medicul va apela la materiale specifice, în timp ce la laborator tehnicianul va aplica un strat de acrilat în interiorul protezelor, ce va fi ulterior polimerizat.

Categories: Implantologie
admin: