Implantologia: o specialitate de bază în stomatologia modernă

Elite City Dent

implantologia

Pentru început trebuie să răspundem la o întrebare simplă: ce este implantologia? Ei bine, implantologia este specialitatea chirurgicală care se ocupă de înlocuirea dinților lipsă sau afectați de carii, accidente sau de boala paradontală.

În prezent implantologia este o specialitate de bază a stomatologiei moderne, iar materialele și tehnicile folosite asigură o foarte mare rată de succes. În timp oamenii pot pierde unul sau mai mulți dinți, fie din cauza cariilor, accidentărilor sau înaintării în vârstă, iar acest lucru poate fi jenant și chiar incomod. Lipsa dinților poate afecta vorbirea, aspectul dar și capacitatea unei persoane de a mesteca și a mânca.

Datorită progreselor tot mai rapide făcute în medicină, în practica medicală și în tehnica dentară, în prezent dinții pot fi înlocuiți foarte ușor, astfel că implantologia a devenit una dintre cele mai prețuite proceduri stomatologice. Astfel puteți nu doar înlocui dinții pierduți, dar chiar să vă recâștigați încrederea în voi și să vă eliberați de complexe în relațiile cu cei din jur.

Tocmai ca urmare a acestor progrese, acum pacientul își dorește mai mult decât o simplă înlocuire a dinților pierduți, urmărind calitatea ridicată și o mare discreție a substituenților. Pe scurt, un pacient nu vrea ca doar anturajul său să uite de substituit, ci chiar el însuși să o facă.

Dacă v-ați pierdut un dinte din cauza bolilor dento-parodontale, a infecțiilor, traumatismelor sau tumorilor, implantul dentar reprezintă singura posibilitate de ancorare a unor lucrări protetice fixe. Acesta a ajuns o noțiune des întâlnită în societatea în care trăim. Utilizând implanturile dentare, se poate renunța la punțile dentare, nefiind necesare sacrificiul vitalității sau tratamentul dinților stâlpi. Putem spune că, după dentiția provizorie cu care ne-am născut și dentiția definitivă pe care o căpătăm în urma căderii dinților de lapte, implantologia ne mai oferă o șansă pentru a ne păstra zâmbetul veșnic tânăr.

Ce sunt implanturile dentare de fapt?

În primul rând trebuie menționat faptul că acest domeniu combină două ramuri ale stomatologiei: chirurgia și protetica. Implantul dentar nu mai este doar un lux, ci poate deveni o necesitate în tratamentele de restaurare dentară, fiind de cele mai multe ori soluția ideală pentru rezolvarea unor astfel de probleme.

Implantul dentar reprezintă procedeul de stomatologie dentară ce rezolvă edentația parțială fără a afecta dinții vecini, reușind astfel să înlăture neplăcuta proteză totală mobilă. Pe scurt, se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă prin introducerea intraosoasă a unei rădăcini dentare artificiale, pe care se construieste ulterior o lucrare protetică.

Motivul principal pentru care se recurge la implantologie ca tehnică medicală de urgență este gradul avansat al degradării dentare datorate lipsei vizitelor medicale în timp util, odată cu apariția cariilor și cu agravarea acestora.

Câteva idei despre implantul dentar

Un implat este un dispozitiv asemănător ca formă unui șurub, de forma rădăcinii dentare, prevăzut cu spire și realizat din titan medical pur, care are o biocompatibilitate perfectă cu țesuturile din cavitatea orală.
Implantul dentar are menirea de a crea o rădăcină artificială în osul maxilar, acolo unde dintele sau dinții naturali lipsesc.

Un singur implant dentar durează aproximativ 20-30 de minute în cazurile cele mai comune, iar pacientul este aflat sub anestezie pentru a nu simți nimic. O senzație ușoară de disconform poate apărea abia după trei ore, atunci când anestezia își termină efectul. În următoarele 4 luni implantul urmează să se integreze în os, proces numit osteointegrare.

Reconstrucția este formată din două segmente: unul intraosos și unul supraosos. Cel intraosos este, de fapt, implantul dentar, în timp ce acela supraosos se numește bont protetic și seamănă cu un dinte șlefuit. Deasupra bontului protetic se ancorează o coroană, o punte sau o proteză.

Comparativ cu o lucrare tradițională, acesta este un tratament conservator deoarece implanturile dentare elimină necesitatea sacrificării dinților învecinați.

Restaurarea danturii pe implanturi aduce atât beneficii estetice, cât și funcționale; în scurt timp de la inserare, pacientul uită că de fapt în acel loc a pierdut anterior un dinte.

Un implant nu doar arată ca un dinte obișnuit, dar se și poate comporta ca unul. De asemenea, orice implant necesită același tratament de îngrijire ca un dinte natural, incluzând aici periajul regulat, folosirea aței dentare, dar și controlul periodic la medicul stomatolog.