INDICAȚIILE IMPLANTULUI DENTAR

Elite City Dent

INDICAȚIILE IMPLANTULUI DENTAR

Implantul dentar reprezintă unul dintre cele mai importante tratamente ale stomatologiei moderne, fiind în același timp o necesitate în cadrul tratamentelor de restaurare dentară,

dar și soluția optimă în majoritatea cazurilor, atât din punctul de vedere al pacientului, cât și al medicului. În acest sens am pregătit o listă a situațiilor în care se apelează cu succes la implanurile dentare.

 1. Edentația unidentară, atunci când dinții vecini breșei sunt sănătoși
  O coroană pe implant este varianta ideală de tratament atunci când avem de-a face cu lipsa unui singur dinte, deoarece aceasta nu implică sacrificarea țesuturilor dure dentare ale dinților vecini. Astfel se asigură păstrarea intactă a dinților aflați în vecinătatea breșei.
 2. Edentația terminală, atunci când dintele stâlp posterior lipsește
  În acest caz vorbim de absența mai multor dinți posteriori (molari și premolari), aflați de o parte sau chiar de ambele părți ale arcadei dentare. Deoarece puntea dentară este greu de conceput ca urmare a lipsei sprijinului posterior, protezele mobilizabile scheletate implică șlefuirea mai multor dinți, iar protezele mobilizabile cu croșete au o stabilitate precară, soluția optimă în acest caz fiind puntea pe implanturi.
 3. Edentația totală
  Această situație presupune ca toți dinții existenți pe o arcadă să lipsească. Astfel singura soluție tradițională de restaurare ar fi proteza totală, însă aceasta se confruntă adesea cu instabilitatea și cu un nivel estetic inferior implanturilor. Chiar dacă apelarea la implanturi (fie ca este vorba de o lucrare fixa sau una mobilizabila) necesită un cost ridicat, acestea permit pacientului să se bucure de o masticație eficientă și să vorbească mai clar, oferindu-i totodată o stabilitate a lucrărilor superioară.
 4. Alte indicații
  Implanturile dentare pot reprezenta soluții optime atunci când pacienții nu pot suporta lucrările mobilizabile sau au pretenții estetice ridicate. De asemenea se poate apela la acest lucru în cazul dinţilor cu indicaţie de extractive, în care unitățile dentare sunt afectate de procese carioase extinse, ce nu pot beneficia de tratament conservativ protetic, dar și în cazurile dinților mobili pentru care un tratament parodontal nu ar aduce îmbunătățiri. Nu în ultimul rând menționăm traumatismele ce duc la pierderea dinților de pe arcadele dentare.

Indicațiile implantul dentar în cazul pacienților vârstnici

Pentru început e important de menționat faptul că Vârsta nu reprezintă o contraindicație! Deoarece domeniul implanturilor a evoluat mult în ultimii ani aceste tratamente sunt în prezent recomandate și bătrânilor, ca urmare a ratei de succes ridicate și a stabilității pe termen lung.

Procesul de îmbătrânire este ireversibil, progresiv și general, dar putem să facem bătrânetea mai frumoasă!

Indicatia implantului dentar la vârstnici ține cont în primul rând de starea generală de sănătate a acestora, de starea lor fizică (daca se poate deplasa pe toata durata tratamentului), de starea cognitive (daca intelege toate etapele de tratament), dar și de capacitatea pacientului de a întreține o lucrare dentară complexă printr-o igienă corespunzătoare. În acest sens caracterul fix al lucrărilor dentare din porțelan pe implanturi face ca acestea să fie mult mai comode și mai ușor de întreținut comparativ cu o proteză mobilizabilă. Nu în ultimul rând în cazul persoanelor în vârstă eliminarea infecțiilor de la nivelul cabității bucale și o nutriție corectă pot aduce îmbunătățiri semnificative a starii generale de sănătate

Indicațiile implantului dentar în cazul fumătorilor înrăiți

Nicotina, dar și ceilalți produși toxici fac ca fumatul să aibă efecte negative sistemice dar și locale asupra vindecării plagilor. Astfel, deși procedura chirurgicală este efectuată corect, statistic vorbind șansele apariției complicațiilor în timpul procesului de vindecare cresc în cazul fumătorilor. Așadar microchirurgia pentru implanturi și boli parodontale este realizată cu o doză de rezervă în cazul fumătorilor înrăiți, care consumă peste un pachet de țigări pe zi. Cu toate acestea fumatul nu reprezintă un impediment în apelarea la implanturile dentare, însă în cazul în care sunteți fumători trebuie să compensați acest lucru printr-o igienă mai riguroasă și detartraje mai dese pentru ca perioada de vindecare sa fie mai scurta.

În cele din urmă menționăm faptul că un implant nu reprezintă alegerea ideală în toate situațiile, iar acest lucru depinde în mare măsură de starea de sănătate și de particularitățile fiecărui pacient. În anumite situații este posibil ca un tratament convențional să se dovedească a fi o alegere mai bună.