STABILIREA PLANULUI DE TRATAMENT PENTRU IMPLANT DENTAR

Elite City Dent

STABILIREA PLANULUI DE TRATAMENT PENTRU IMPLANT DENTAR

În cadrul unui tratament cu implanturi dentare cea mai importantă parte este cea de stabilire a planului de tratament.

De asemenea, în funcție de cât de complex este cazul, la etapa de stabilire a planului de tratament pot participa medici cu specialități diverse. De exemplu medicul chirurg implantolog este cel care va executa operația de poziționare a implanturilor și eventualele intervenții chirurgicale pregătitoare. Medicul protetician este cel care urmează să realizeze clinic lucrările pe implanturi, iar tehnicianul dentar este cel care materializează soluţia aleasă pentru ca, în final, pacientului să i se asigure rezultatele pe măsura aşteptărilor..

Totodată un singur caz poate avea mai multe opțiuni de tratament, însă pentru a alege soluția finală se vor lua în calcul o serie de factori multipli, precum: calitatea și cantitatea osului maxilar sau mandibular, pretențiile estetice și funcționale, tipul de ocluzie, posibilitățile financiare ale pacientului, gradul de igienă al acestuia, posibilitatea executării unor operații pregătitoare sau anumite afecțiuni locale ori generale.

În vederea stabilirii planului de tratament se vor lua în calcul toate detaliile și informațiile obținute atât în timpul examinării medicale, precum și la investigațiile complementare, cum ar fi radiografiile sau tomografiile computerizate. De asemenea elaborarea unui plan de tratament are la bază mai multe etape, pe care le vom prezenta în rândurile următoare.

 1. Determinarea stării generale de sănătate
  Un tratament cu implanturi și în general orice intervenție chirurgicală, pot fi contraindicate de câteva afecțiuni grave de sănătate, de aceea starea generală de sănătate a pacientului trebuie stabilită încă de la început. Există și situații care necesită o evaluare particulară, astfel încât implanturile dentare se vor putea poziționa doar după efectuarea unor tratamente preliminare. Pentru aceste cazuri medicul implantolog va recomanda pacientului un consult interclinic pentru a trata afecțiunile respective înaintea începerii tratamentului cu implanturi.
 2. Tratarea afecțiunilor din cavitatea bucală
  Înaintea inceperii oricărei intervenții chirurgicale toate structurile din cavitatea bucală trebuie să fie sănătoase sau tratate corect pentru ca rata de succes a implanturilor dentare să fie una ridicată. De aceea recomandăm ca înainte de orice intervenție chirurgicală să fie efectuate toate aceste operații: tratamentul cariilor dentare, tratamentul afecțiunilor gingivale, parodontale sau ale mucoasei orale, tratamentul endodontic al dinților cu infecții cronice, extracția dinților care nu mai pot fi tratați, detartrajul și periajul profesional.
 3. Stabilirea tipului de lucrare protetică ce urmează a fi executată
  Ca urmare a gamei largi de lucrări protetice ce pot fi realizate cu ajutorul implanturilor dentare acestea se împart în două mari categorii:
  • lucrările fixe: acestea nu trebuie îndepărtate din cavitatea bucală, fixându-se pe bonturile artificiale ale implanturilor prin cimentare sau înșurubare. Printre tipurile de lucrări fixe amintim coroana dentară sau puntea dentară pe implanturi.
  • lucrări mobilizabile: acestea sunt reprezentate de protezele mobilizabile pe implanturi și trebuie îndepărtate zilnic din cavitatea bucală pentru igienizare. Fixarea lor pe implanturi se realizează cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare.
 4. Stabilirea numărului, poziției și tipului de implanturi dentare folosite
  Acest pas este esențial în vederea prognosticului pe termen lung al tratamentului. În primul rând numărul de implanturi depinde de tipul de restaurare ales, deoarece o proteză mobilizabilă va avea nevoie de mai puține implanturi comparativ cu o punte.
  Apoi, spre deosebire de dinții naturali, implanturile dentare au legătură rigidă cu osul alveolar, iar senzația de presiune din timpul masticației nu va fi percepută de către pacient deoarece acestea nu au ligamente periodontale. Implanturile dentare vor fi poziționate astfel încât forțele masticatorii să se distribuie echilibrat pe toată suprafața lucrării protetice.
  În cele din urmă este de datoria medicului practician să aleagă implanturile și bonturile artificiale cele mai potrivite cazului în sine. În general, datorită presiunilor masticatorii ridicate, implanturile mai mari se poziționează în partea din spate a cavității bucale, în zona molarilor. Lungimea și diametrul fiecărui implant va depinde de structura osului în care se face implantarea, precum și de tipul de restaurare ales.
 5. Stabilirea intervențiilor chirurgicale ajutătoare
  În cazurile în care osul nu are dimensiunile sau strucutra corespunzătoare pentru susținerea implanturilor se apelează în general la intervenții chirurgicale pregătitoare. Acestea se indică în urmatoarele situații:
  • osul alveolar prezintă infecții, calcificări sau alte anomalii ce împiedică poziționarea implanturilor;
  • osul alveolar are o grosime sau o lățime insuficientă susținerii implanturilor, caz în care se apelează la operația de adiție de os;
  • sinusul maxilar are o poziție coborâtă, împiedicând introducerea corectă a implanturilor caz în care se apelează la operația de sinus lift;
  • țesutul gingival care urmează să înconjoare un implant este absent din cauza retracției gingivale, caz în care se apelează la operația de remodelare gingivală;
  • nervul alveolar inferior situat în interiorul mandibulei are o direcție anormală ce interferează cu implanturile dentare, caz în care se apelează la operația de repoziționare a nervului alveolar.