Foarte mulți părinți se întreabă care este vârsta indicată de medici pentru efectuarea primului control ortodontic pentru cei mici, în contextul în care unele afecțiuni ortodontice sunt mai ușor de corectat la o vârstă fragedă.
Printre acestea amintim anomaliile de erupție sau de poziție ale dinților, ce pot fi descoperite încă din copilărie. De aceea părinți pot fi adesea surprinși atunci când află în cadul unui simplu control stomatologic de rutină că ar trebui ca cei mici să consulte un medic ortodont pentru a preveni apariția și dezvoltarea unei anomalii dento-maxilare.
Concret, primul control ortodontic trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani, în momentul în care încep să erupă dinții permanenți. Cu toate acestea necesitatea unui tratament ortodontic se poate constata și înaintea împlinirii vârstei de 7 ani, ca urmare a efectelor negative date de sugerea degetului sau a suzetei ori de dezvoltarea exagerată sau insuficientă a unuia dintre maxilare. Problema care apare în acest caz este dată de faptul că cel mic nu are maturitatea necesară pentru a coopera la realizarea tratamentului.
Astfel, recomandarea noastră este ca înaintea vârstei de 7 ani să vă limitați doar la prevenirea problemelor dentare prin îndepărtarea cauzelor care le produc, nu și la tratarea acestora.
Tratamentul ortodontic început la momentul oportun, însemnând atunci când primii dinți permanenți încep să-și facă apariția, poate dura mai puțin decât în cazul în care este început cu întârziere. De asemenea necesită eforturi mai mici atât din partea copiilor, a părinților, dar și a medicului specialist.
Există și cazuri în care copiii pot ajunge într-o fază secundară de tratament, ce implică purtarea unui aparat dentar fix în anii lor de preadolescență sau adolescență, în vederea corecției poziției dinților și a obținerii unei mușcături echilibrate.
Cu toate acestea succesul unui tratament cu aparatul ortodontic mobil depinde în foarte mare măsură de nivelul de cooperare a pacientului. Astfel, dacă părintele nu reușește să motiveze copilul să poarte aparatul dentar în fiecare noapte și cel puțin trei ore în timpul zilei, tratamentul nu va putea avea succes.
În ciuda faptului că majoritatea oamenilor consideră că aparatul dentar contribuie doar la îndreptarea dinților, acesta poate face mult mai mult. În timpul consultației medicul ortodont va analiza dacă dinții sunt drepți, dacă își îndeplinesc rolul, dacă apar dureri la nivelul maxilarului sau al dinților, dacă gingiile sunt sănătoase sau dacă există probleme de respirație ori vorbire.
În vederea efectuării acestui tip de tratament nu există limită de vârstă; în majoritatea cazurilor malocluziile copiilor între 8 și 12 ani pot fi rezolvate cu ușurință prin intermediul aparatelor mobile, iar în cazul adolescenților și adulților prin intermediul aparatelor fixe.
Deși foarte mulți adulți se arată reticenți în vederea unui tratament cu aparate dentare, fiind de părere că nu au vârsta potrivită, datele arată o creștere semnificativă a adulților care beneficiază de un tratament ortodontic în ultima perioadă. Acest lucru se datorează și faptului că ortodonția a înregistrat progrese considerabile recent, iar medicul ortodont poate acum recomanda o soluție adecvată fiecărui caz și pacient în parte.