CARE SUNT TIPURILE DE APARATE DENTARE LA CARE POȚI APELA

Elite City Dent

Care sunt tipurile de aparate dentare la care poți apela

Întâi de toate, pentru a prezenta pe scurt aparatele dentare menționăm faptul că acestea sunt dispozitive folosite de către medicii ortodonți pentru a corecta poziția dinților și a maxilarelor, pentru a crea spații între dinți în vederea dezvoltării normale a acestora și pentru a corecta mușcătura pacienților.

Tipurile de aparate dentare convenționale sunt realizate din braketuri și fire metalice fixate pe dinți, cu rolul de a-i împinge și a-I trage treptat în vederea unei alinieri cât mai bune.

Aparatele dentare pot fi corective, fixe sau detașabile (mobile), iar varietatea mare de tipuri de aparate dentare prezente pe piață face o clasificare sistematică aproape imposibilă. Cu toate acestea, modul de ancorare la arcadele dentare reprezintă una dintre cele mai simple clasificări. În funcție de acest aspect aparatele dentare pot fi:

  • Aparate dentare funcționale (mobile). Acestea sunt lipite de elementele de agățare pe dinți, menținerea lor în cavitatea bucală făcându-se în mod reflex, prin intermediul contracției musculare.
  • Aparate dentare fixe. Acestea sunt fixate la arcada dentară prin cimentare sau lipire.

În funcție de materialul din care sunt confecționate aparatele ortodontice fixe pot fi metalice, ceramice sau transparente. La rândul lor aparatele dentare mobile pot fi împărțite în mai multe categorii, după cum urmează:

  • Aparat dentar mobil pentru copii. După cum îi spune și numele acesta este eficient în perioada de creștere a copilului, când poate influența direcția de creștere a maxilarelor și corecta anomaliile ce presupun poziționarea lor incorectă. Sunt indicate copiilor sub 12 ani și se poartă între 12 și 14 ore pe zi, cu precădere noaptea și în timpul activităților care nu necesită vorbirea.
  • Aparat dentar invizibil Clear Aligner. Reprezintă o procedură modernă de îndreptare a dinților fără brackets sau sârme. Aparatul dentar este format din elemente de plastic transparente și foarte dure ce îndreaptă gradual dinții prin aplicarea unei forțe constante și controlate asupra lor. Este recomandat adulților și trebuie purtat cel puțin 17 ore pe zi.
  • Aparat dentar Invisalign. Este cel mai popular aparat dentar deoarece nu are bracketuri, iar dinții se aliniază treptat datorită forței constante ce împinge dantura. Principalul său avantaj este că poate fi scos de fiecare dată când pacientul mănâncă sau se spală pe dinți, permițându-I astfel să aibă o igienă orală corespunzătoare.

În ceea ce privește aparatele dentare fixe, acestea pot fi clasificate în felul următor:

  • Aparat dentar metalic. Acesta este primul aparat dentar inventat pentru îndreptarea dinților și este în continuare unul dintre aparatele dentare cu cele mai bune rezultate. Este ieftin și poate fi personalizat în funcție de preferințele pacientului. Totodată este foarte rezistent și este potrivit pentru orice tip de anomalie dentară.
  • Aparat dentar ceramic. Acestea sunt mai puțin vizibile decât cele metalice, iar bracketurile ceramice sunt făcute dintr-un material transparent. Au un preț mai ridicat și o fragilitate crescută, astfel că este indicat să se acorde o atenție sporită mâncărurilor dure care ar putea duce la ruperea bracketurilor.
  • Aparat dentar safir. Sunt transparente, puternice și rezistente la pete, însă vin și cu un preț destul de ridicat. Reprezintă o soluție optimă pentru pacienții cu cerințe estetice ridicate, iar fiecare bracket este obținut dintr-un singur cristal de ceramică pură, un material foarte rezistent.
  • Aparat dentar Speed. Folosește o tehnică nouă numită Speed și are avantajul unei vizibilități foarte reduse și a unei eficiențe sporite pe termen cât mai scurt.
  • Aparat dentar autoligaturant Damon. Folosește bracketuri metalice atașate de dinți și un fir metalic pentru aliniere, însă nu implică și utilizarea modulelor elastice colorate. Combină bracketurile autolingaturante pasive, arcurile high-tech și protocoalele de tratament minim invaziv într-un sistem ce permite libertatea mișcării dinților și oferărezultate rapide.
  • Aparat dentar lingual. Bracketurile se atașează pe partea din spate a dinților, fără a lăsa arcul la vedere. Nu are limită de vârstă, însă e necesar ca dinții să fie bine ancorați în maxilar și au un preț semnificativ mai mare comparativ cu aparatele obișnuite.

Aparatele dentare linguale se împart la rândul lor în două categorii:

  • STB Light lingual system. Sunt adresate pacienților care au probleme de vorbire și alimentație, precum și celor care își doresc un tratament ortodontic cât mai discret. Au dimensiuni reduse și design deosebit, cu margini rotunjite ce oferă un confort maxim pacientului.
  • Incognito. Utilizează un sistem de bracketuri individuale pentru a reduce neplăcerile asociate în mod frecvent cu purtarea de aparate dentare precum dificultatea la vorbire sau iritațiile limbii. Acestea sunt personalizate și realizat conform cu cerințele fiecărui pacient. Tehnologia de realizare este de ultimă generație, astfel că fiecare arc este îndoit și fixat pe dinte în funcție de necesitatea și obiectivele tratamentului.
  • Win. Este un aparat dentar invizibil, plasat pe interiorul dinților, ce ajută la tratarea tuturor cazurilor ortodontice, indiferent de complexitate sau de vârsta pacientului. Este realizat din oțel inoxidabil, prin urmare este mai accesibil ca preț față de aparatul dentar Incognito.

Alegerea tipului de aparat dentar se face împreună cu medicul ortodont și doar după stabilirea clară a planului de tratament. Nu uita că igiena orală este foarte importantă în timpul purtării unui aparat dentar, deoarece aparițiile unor probleme ar putea fi extrem de neplăcute.