Putem afirma faptul că datorită aparaturii moderne un tratament ortodontic este în prezent foarte confortabil și nu suportă o limită de vârstă.
Acestea reprezintă o necesitate în cadrul adulților, care au o gamă largă de aparate ortodontice la care pot apela, astfel încât să le fie satisfăcute cerințele estetice în conformitate cu dorințele fiecăruia.
În acest sens menționăm aparatele cu bracketuri de safir, transparente, aparatele invizibile Incognito, poziționate pe interiorul dinților sau brecketuri autoligaturate tip Damon, cu forțe lejere și utile pentru pacienții parodontopați.
Studiile arată că, deși sunt adesea utilizate la copii, tratamentele ortodontice sunt la fel de eficiente și la adulți. Principalele obiective ale acestora sunt nu numai de a îmbunătăți zâmbetul și sănătatea dinților și a gingiilor, dar și de a evita apariția cariilor dentare, pierderea gingiei și a osului, uzura smalțului dentar, dar și evitarea problemelor articulare mandibulare.
În cazul adulților se folosesc aparate dentare fixe, în special ceramice, deoarece aceștia au un nivel ridicat de așteptări în ceea ce privește aspectul estetic, dar și aparate dentare fixe metalice. Bracketurile funcționează la fel indiferent de vârstă, diferența fiind în ceea ce privește deplasarea dinților. Astfel adulții pot beneficia de aceleași rezultate precum adolescenții, cu o durată de tratament puțin mai lungă.
Printre situațiile în care adulții pot avea nevoie de un tratament ortodontic amintim:
- Dinții înghesuiți, erupți în poziții anormale sau supranumerari
- Spațiile dintre dinți, date de dinți care lipsesc sau dinți de dimensiuni prea mici
- Angrenajul invers, în care unul sau mai mulți dinți superiori mușcă spre dinții inferiori sau spre limbă
- Ocluzia adâncă, atunci când dinții frontali superiori acoperă în totalitate dinții frontali inferiori și vin în contact cu gingia
- Ocluzia deschisă, atunci când dinții superiori nu ating dinții inferiori
- Dinții lipsă
- Protruzia dinților, existentă în momentul în care dinții frontali superiori sunt înclinați mult spre anterior comparativ cu poziția lor normală
- Anomaliile de clasa a II-a, în care maxilarul inferior este poziționat mult spre posterior
- Anomaliile de clasa a III-a, în care maxilarul inferior este poziționat mult spre anterior
- Problemele de vorbire și de masticație
În cazul adulților tratamentul ortodontic poate veni înaintea unuia protetic, ajutând astfel la formarea unor condiții ideale pentru ca medicul dentist să realizeze ulterior lucrări protetice corecte din toate punctele de vedere. De asemenea înaintea tratamentului ortodontic la adulți recomandăm tratarea oricărei afecțiuni gingivale prezente, detartraj și tratamentul cariilor.
Dacă pacientul are nevoie de implanturi acestea se aplică mai bine dacă ocluzia este corectă, decât în situația în care dinții se află în poziții incorecte. În cele din urmă recomandăm o corecție ortodontică pentru a putea scăpa de eventualele dureri de cap, gât și spate ce pot reprezenta consecințe ale anilor în care problemele de natură ortodontică nerezolvate s-au acutizat. Ca urmare a faptului că adulți sunt în general mai cooperanți decât cei mici și respectă indicațiile medicului pot avea parte de rezultate mai bune.