Ce presupune un tratament ortodontic?

Elite City Dent

Prosthetics hands while working on the denture, false teeth, a study and a table with dental tools. Dental laboratory.

Un tratament ortodontic începe încă din momentul în care are loc prima discuție dintre pacient și medicul ortodont.

Deoarece fiecare dintre noi este diferit, la fel și planul de tratament diferă potrivit nevoilor noastre, astfel că este treaba medicului ortodont să se asigure că la final avem parte de cea mai bună îngrijire.

După cum spuneam, consultația începe în momentul primului dialog și include o evaluare a stării de sănătate a dinților. Aceasta, la rândul ei, constă într-o examinare atât intraorală, cât și extraorală, analizându-se în egală măsură igiena orală, starea de sănătate a dinților și a gingiei, arcadele dentare, ocluzia, dar și tiparul scheletal, țesuturile moi și articulația temporo-mandibulară. Mai departe vor avea loc o serie de investigații ce vor cuprinde radiografii și realizarea unei amprente dentare necesară în vederea proiectării aparatului dentar.

Dupa aceste teste, poate începe discuția referitoare la opțiunile propriu-zise de tratament. Vă recomandăm ca în momentul în care vă aflați în această situație să nu ezitați în a pune cât mai multe întrebări medicului pentru a putea înțelege mai ușor ce implică tratamentul, ce beneficii are, dar și ce riscuri, precum și care sunt costurile și durata sa.

În funcție de scopul pe care îl servește, un tratament ortodontic poate fi împarțit în:

  1. Tratament preventiv (dentiție temporară)
    Acesta împiedică dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare și are loc pentru menținarea spațiului în cazul căderii unui dinte de lapte sau pentru extracția unui dinte ce nu cade de la sine.
  2. Tratament ortodontic interceptiv (dentiție mixtă)
    Acesta se realizează pentru a împiedica agravarea unor probleme deja existente și are ca scop eliminarea cauzei acestora. Este recomandat pentru corecția obiceiurilor care pot deforma dantura sau pentru alinierea dinților permanenți pe măsură ce aceștia erup.
  3. Tratament ortodontic complex
    Acest tratament are mai multe etape și se adresează problemelor ce implica alinierea dinților, alterarea funcției și a ocluziei. Poate fi realizat pe o dentiție temporară, mixtă sau permanentă și cuprinde corectarea danturii cu ajutorul aparatelor ortodontice,câteodată în combinație cu intervenții chirurgicale din sfera oro-maxilo-facială. La finalul tratamentului este necesară purtarea unor retainere ce ajută la păstrarea noilor poziții ale dinților.

Care sunt beneficiile unui tratament ortodontic

Beneficiile unui tratament ortodontic sunt de termen lung și pot fi observate atât în cazul copiilor, cât și la adulți. Printre acestea amintim îmbunătățirea funcționalității, aspectului, dar și a sănătății dentare, care influențează pozitiv starea psihologică a pacienților. Mai mult, în urma tratamentului riscul de carii și boli gingivale scade.

Din punct de vedere funcțional un tratament ortodontic ajută la o mai bună poziționare a dinților pe ambele arcade, la rezolvarea problemelor pricinuite de dinții supraaglomerați, la corectarea mușcăturii și a distanțelor dintre dinți, la remedierea problemelor de vorbire, dar și la reducerea migrării dentare patologice pe viitor.

Cât despre purtarea unui aparat ortodontic, unul dintre principalele sale beneficii este dat de o rezistență crescută la carii și la apariția afecțiunilor parodontale. Se știe că prevenirea proceselor carioase poate fi controlată prin dietă și printr-o bună igienă dentară. Cu toate acestea, pacienții cu anomalii dento-maxilare prezintă un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni dentare pentru ca, de exemplu, în cazul dinților înghesuiți nu este permisă îndepartarea în totalitate a placii bacteriene prin periaj dentar, fiind astfel favorizată apariția tartrului dentar întrucat aceste zone sunt foarte retentive pentru alimente și placa bacteriană.

În cazul ocluziei adânci traumatizante, dintii inferiori vor traumatiza gingia superioară, apărând inițial gingivita iar ulterior va fi afectat și osul de susținere a dintilor (parodontita marginală).

În al doilea rând, tratamentul ortodontic îmbunătățeste masticația și fonația. La persoanele cu ocluzie deschisă frontală, pacientul nu poate prinde în mod corespunzator alimentele deoarece dinții frontali, cei care sunt raspunzatori cu incizia, nu au contact unii cu ceilalți în timpul masticației. Astfel vor fi traumatizați dinții laterali (premolarii si molarii) prin preluarea tuturor forțelor. De asemenea, pacienții cu ocluzie deschisă in zona anterioară pot întâmpina dificultăți și în pronunția anumitor cuvinte.

Totodată el ajută la prevenirea traumatismelor dentare. Prodenția superioară este asociată cu un risc crescut de apariție a traumei dentare la nivelul incisivilor superiori. Corectarea poziției incisivilor superiori va reduce vulnerabilitatea acestor dinți la traumatismele dentare, care sunt mult mai frecvente în timpul copilariei, de aceea este indicat începerea tratamentului acestor tipuri de malocluzii cât mai precoce.

Nu în ultimul rând, acesta produce un impact psihologic pozitiv. Cu toate că malocluzia dentară nu este considerată a fi o boală în sine, tratamentul ortodontic influențează atât starea de bine socială, mentală, dar și fizică prin îmbunatățirea masticației.

Care sunt riscurile unui tratament ortodontic

Riscurile unui tratament ortodontic sunt minime, acesta fiind foarte sigur în majoritatea cazurilor. Dacă urmezi sfaturile medicului ortodont și menții o igienă dentară riguroasă riscul apariției complicațiilor este unul minim. Cu toate acestea în cele ce urmează prezentăm care sunt eventualele complicații ce pot apărea în urma tratamentului ortodontic.

  1. Durerile gingivale
    Un efect secundar al utilizării aparatului dentar este reprezentat de gingiile roșii și umflate. Acest lucru dispare însă în timp, pe măsură ce pacientul se obișnuiește cu aparatul dentar. Dacă, totuși, aceste complicații apar mai târziu atunci principala cauză poate fi lipsa unei igiene corespunzătoare. În timp, pot aparea carii dentare și boli gingivale.
  2. Dinții dureroși
    La fixarea aparatului dentar, precum și la ajustarea sa pacienții pot resimți dureri dentare. Acestea sunt estompate cu ajutorul analgezicelor. De asemenea medicul ortodont poate ajuta la diminuarea durerii folosind o ceară specială.
  3. Alte riscuri
    Efectele secundare ale tratamentului ortodontic pot apărea și în funcție de starea de sănătate a pacienului.
    Majoritatea tratamentelor au la bază o motivație estetică, astfel că succesul său depinde în mare măsură de determinarea pacientului, de un contact permanent cu medicul ortodont și de menținerea unei igiene orale stricte.