X

CUM ARATĂ UN PLAN DE TRATAMENT ORTODONTIC

Un tratament ortodontic cuprinde șase etape, pornind de la consultația primară și culminând cu stabilizarea rezultatului final. În cele ce urmează vă vom prezenta pe larg toate aceste etape și ce reprezintă fiecare.

  1. Consultația ortodontică primară
    În cadrul consultației veți discuta cu medicul ortodont despre sănătatea dumneavoastră dentară, despre motivele aflate în spatele solicitării unui consult, dar și despre tipurile de aparate ortodontice. De asemenea dacă există și alte probleme suplimentare celor ortodontice, precum prezența cariilor, acestea trebuie rezolvate înaintea aplicării aparatului.
    Tot înaintea unui tratament ortodontic trebuie tratate și afecțiunile stomatologice precum eliminarea tartrului, extracțiile dinților irecuperabili sau extracțiile în scop ortodontic.
    Consultația vizează răspunsuri la toate nelămuririle și întrebările pe care pacientul le care cu privire la tratament, dar și despre obiectivele tratamentului și despre etapele ce vor fi parcurse în vederea realizării unui tratament eficient.
    Pentru stabilirea exactă a tipului de aparat dentar se vor amprenta arcadele dentare, se vor realiza modele în laborator și se pot efectua de asemenea radiografii speciale (radiografii panoramice și teleradiografii de profil) în cazul în care acestea sunt necesare. La final se a definitiva un plan de tratament.
  2. Planul de tratament ortodontic
    Acesta este momentul în care se vor prezenta concluziile la care a ajuns medicul ortodont după studierea modelelor și radiografiilor. Tot aici vor fi analizate toate variantele de tratament, iar la final se va alege varianta cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte.
  3. Aplicarea aparatului ortodontic
    În acest moment al tratamentului ne putem raporta la două tipuri de aparate dentare: cel mobil și cel fix. În cazul primei categorii vorbim de aparate dentare pentru copii ce sunt prezentate într-o gamă variată de culori, astfel încât să fie cât mai atractive pentru pacienți.
    Aparatul se va adapta astfel încât să nu cauzeze leziuni încă de la prima ședință, chiar dacă în primele zile copilul va putea simți o presiune ușoară pe dinți, dificultăți de vorbire sau o salivație abundentă. Acestea însă sunt doar temporare și reprezintă o parte a adaptării pacientului la aparatul dentar. Trebuie menționat că aparatul este cu atât mai eficient cu cât este purtat mai mult.
    În ceea ce privește aplicarea aparatului dentar fix se recomandă efectuarea unui detartraj și a unui periaj profesional înainte. Ședința durează aproximativ 45 de minute și include aplicarea bracketurilor pe fiecare dinte și fixarea arcului ce trece prin acestea. În cazul în care simțiți că arcurile vă deranjează sau că mușcați pe un bracket vă recomandăm să spuneți aceste informații medicului pentru a se putea remedia problema.
  4. Controlul și activarea aparatului ortodontic
    Controalele sunt efectuate de regulă la intervale de 3 – 6 săptămâni, însă momentul acestuia și eventualele manopere ce urmează a fi efectuate (activarea elementelor de fixare ale arcului, schimbarea arcurilor, tracționări ale unui anumit dinte sau grup de dinți, etc) vor fi stabilite de către medicul ortodont. În cazul în care apar accidente, precum dezlipirea unui bracket sau deteriorarea unor elemente ale aparatului trebuie să sunați la cabinet pentru a stabili o programare pentru remediarea acestora.
  5. Îndepărtarea aparatului ortodontic
    Braketurile se vor îndepărta la finalul tratamentului, după obținerea rezultatului preconizat; tot atunci se vor igieniza și dinții prin detartraj și periaj profesional.
  6. Stabilirea rezultatului (contenția)
    Această fază include folosirea unui aparat denumit retainer, ce poate fi atât mobil, cât și fix. În funcție de vârsta și de problema avută de pacient va fi necesară o perioadă de stabilizare a rezultatului pentru a putea fi prevenite eventualele recidive. Astfel pe fața interioară a dinților va fi plasată o sârmuliță subțire, invizibilă pentru cei din jur și cu care vă veți adapta foarte rapid, cu rolul de a împiedica dinții să revină la poziția inițială. În cazul în care se utilizează retainere mobile acestea pot fi îndepărtate și aplicate de către pacient.
    Aparatul de contenție nu necesită activare, însă veți fi nevoit să vă prezentați la ședințe de control odată la câteva luni pentru a putea fi ținute sub observație rezultatele obținute. În tot acest timp este foarte important să urmați cu strictețe indicațiile cu privire la timpul de purtare a retainerului, dar și să asigurați o igienă corectă.
Categories: Ortodontie
admin: