CUM SĂ ALEGI CEL MAI POTRIVIT TIP DE APARAT DENTAR

Elite City Dent

CUM SĂ ALEGI CEL MAI POTRIVIT TIP DE APARAT DENTAR

Scopul unui aparat dentar nu este doar acela de a îmbunătăți aspectul danturii, ci și pentru a ajuta la reglarea unor probleme de funcționare corectă cauzate de dinții nealiniați corespunzător sau deteriorați.

În prezent pacientul poate alege dacă dorește să poarte un aparat tradițional precum cele metalice, ceramice sau din safir, sau sisteme moderne cum ar fi un aparant dentar invizibil (lingual sau invisalign).

Aparatul dentar clasic

Acest tip de aparat dentar este realizat dintr-un oțel inoxidabil de înaltă calitate și are brațe metalice atașate fiecărui dinte prin intermediul unui tip de ciment special. Denumiți și brackeți, aceștia sunt legați între ei cu un arc subțire ce pune presiune pe dinți pentru a-i determina să se deplaseze în poziția corectă. Arcurile sunt conectate cu ajutorul unor elastice mici ce poartă numele de inele de legătură; acestea trebuie schimbate de către medicul ortodont în momentul în care încep să strângă prea tare aparatul dentar.

Un aparat dentar clasic reprezintă soluția cea mai comună de aparat ortodontic, deoarece este totodată foarte confortabil pentru pacient, dar și cea mai ieftină variantă la care acesta poate apela, dar din pacate și cea mai puțin estetică alegere. Cu toate acestea cel mai mare avantaj al său este dat de faptul că slotul (zona bracketului prin care trece arcul) este realizată din același tip de material cu arcul, de-a lungul căruia alunecă dinții, astfel că fricțiunea este una scăzută. Concret, acest lucru contribuie la scurtarea duratei totale a tratamentului ortodontic.

Un aparat dentar metalic clasic folosește module elastice care pot fi în același timp transparente sau pot oferi o pată de culoare aparatului dentar, în funcție de dorința pacientului, fiind divers colorate. Acesta este cel mai folosit tip de aparat dentar în cazul adolescenților, deoarece ei aleg să și-l personalizeze cu ajutorul modulelor elastice multicolore și să își schimbe culorile aparatului la fiecare control lunar.

În ceea ce privește durabilitatea, acest aparat dentar este unul foarte puternic, iar șansele ca el să cedeze sunt foarte mici. De asemenea, în timp ce aparatele dentare invizibile sunt eficiente în ceea ce privește confortul și estetica, cele metalice bifează la capitolul funcționalitate și pot corecta până și cele mai complicate probleme orale într-un timp scurt.

Aparatul dentar invizibil

Un aparat dentar invizibil este recomandat în primul rând adulților cu o viață profesională sau socială foarte activă. Acesta se realizează în urma scanării computerizate a mulajului danturii, iar principalul beneficiu al acestui tip de tratament este cel psihologic. Astfel pacientul se poate bucura în mod normal de viața socială, deoarece un aparat dentar invizibil este plasat pe partea din interior a danturii, iar brackeții nu se văd din exterior.

Un alt avantaj este dat de faptul că este ușor de purtat, iar procedura de montare nu este deloc dureroasă. Datorită structurii sale și a modului în care este montat, acesta împiedică apariția defectelor de vorbire, dar și a senzației de disconfort provocată de alte tipuri de aparate. Este de asemenea personalizat în proporție de 100% și adaptat pe forma anatomică a dinților pacientului, însemnând că brackeții și secvența de arcuri pentru îndreptarea dinților sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte. Acest lucru te asigură de faptul că rezultatul final va fi exact cel dorit, indiferent de gravitatea problemei.

Nu în ultimul rând amintim faptul că tratamentul ce implică un astfel de aparat este unul scurt, iar primele efecte pozitive pot fi observate după doar câteva săptămâni. Totodată precizăm că, datorită aplicării brackeților pe partea interioară a dinților, petele ce apar în mod normal pe aparatele dentare clasice sunt eliminate în foarte mare măsură. Nu are doar rol estetic ci și un rol funcțional,reducând considerabil riscul apariției cariilor sau deteriorării smalțului.

Ca dezavantaje, un aparat dentar invizibil are costuri mai ridicate comparativ cu unul clasic deoarece tratamentul în sine este unul individualizat. De asemenea, datorită poziționării aparatului, curățarea și înlăturarea sa pot fi dificile și pot necesita mai mult timp comparativ cu un aparat dentar clasic. Acest lucru este valabil și pentru confortul pacientului, deoarece adaptarea sa poate dura mai mult timp. Purtarea unui astfel de aparat poate provoca dificultăți în vorbire sau atunci când mâncați, precum și iritații ale limbii. Imediat după aplicarea aparatului poți intâmpina unele probleme de pronunție pâna când te vei obișnui cu el, însă acest disconfort nu durează decât câteva zile.

Rețineți faptul că nu orice medic stomatolog are pregătirea necesară pentru montarea unui aparat dentar lingual sau incognito, iar aparatele dentare invizibile nu sunt recomandate oricărui tip de problemă ortodontică; uneori un aparat dentar fix, clasic, reprezintă soluția cea mai bună.

În concluzie, alegerea unui aparat dentar invizibil sau a unuia clasic depinde exclusiv de necesitătile fiecăruia dar și de prețul aparatelor dentare respective. Aparantul dentar invizibil este soluția ideală pentru problemele simple de aliniere a dinților și pentru estetica danturii, pe când aparatele dentare clasice se adresează pacienților cu probleme complicate.