NATURA ŞI SCOPUL UNUI TRATAMENT ORTODONTIC

Elite City Dent

Natura si scopul tratamentului ortodontic

Un tratament ortodontic are ca scop îmbunătățirea aspectului zâmbetului și a ocluziei (a mușcăturii), astfel încât dinții să poată suporta fără traume forţele zilnice obişnuite din timpul masticaţiei.

Totodată un tratament ortodontic are potențialul de a elimina probleme dentare, precum cea a uzurii anormale a dinților, iar rezultatele sale pot ajuta la menținerea unei igiene orale corecte, ceea ce minimizează posibilitatea de instalare a cariilor și a problemelor parodontale.

În cele ce urmează vom prezenta o serie de aspecte ce țin de natura și de scopul unui tratament ortodontic.

 1. Durerea sau discomfortul
  Pacientul trebuie să se aștepte la o perioadă de discomfort sau durere ca urmare a aplicării aparatului ortodontic și a activării sale periodice. Aceasta durează între 24 și 48 de ore, însă poate varia de la pacient la pacient. Starea de discomfort poate fi ameliorată cu ajutorul medicației analgezice uzuale, precum Paracetamolul sau Nurofenul.
 2. Igiena orală
  Tratamentele dentare sunt realizate înaintea începerii terapiei ortodontice, tocmai pentru că în timpul desfășurării unui tratament ortodontic trebuie menținută o igienă orală foarte bună. Acest lucru este îngreunat de către aparatele ortodontice, iar dificultatea cea mai mare este curățarea zonelor dintre braket-uri și a celor dintre braket-uri și gingie. În acest sens se pot utiliza atât periuțe dentare clasice, însoțite de ața dentară, cât și mijloace speciale de igienizare precum stimulatorii interdentari de cauciuc, periuțele interproximale sau rotative, precum și dușul bucal.
  Este important ca periajul dentar să fie realizat după fiecare masă, iar igienizările profesionale trebuie să fie efectuate mai frecvent decât în cazul pacienților care nu poartă un aparat ortodontic. Recomandăm ca acestea să aibă loc o dată la trei luni sau chiar mai des. Ele constau în curățarea dinților cu un jet de apă cu bicarbonat (air-flow ortodontic), detartraj și periaj profesional.
 3. Durata tratamentului
  Printre aspectele care determină durata unui tratament se numără severitatea anomaliei, creșterea pacientului și nivelul de cooperare al acestuia. În majoritatea cazurilor durata tratamentului este de obicei apropiată de perioada estimată pentru tratament, însă aceasta poate crește dacă există obiceiuri care afectează structurile dentofaciale, dacă apar alte probleme dentare sau parodontale sau dacă pacientul nu cooperează cu tratamentul.
 4. Extracții incluse în planul de tratament
  Este important de știut faptul că un tratament ortodontic poate necesita și extracția unor dinți; acest lucru se întâmplă cu precădere în scopul de a corecta înghesuiri sau dezechilibre scheletale severe.
 5. Elastice intraorale
  De asemenea în cazul unui tratament ortodontic poate fi nevoie de purtarea unor elastice intraorale pe care pacientul trebuie să le aplice și să le înlocuiască zilnic.
 6. Aparat de contenție
  În urma tratamentului activ va apărea o perioadă în care pacienții vor avea de purtat aparate de contenție; scopul acestora este acela de a stabiliza și de a menține rezultatul obținut.
 7. Complianța la tratament
  Pe parcursul tratamentului pacientul va trebui să respecte cu strictețe toate indicațiile venite din partea medicului ortodont cu privire la igiena cavității orale și a aparatului ortodontic, precum și în cazul alimentației în vederea evității alimentelor dure sau lipicioare ce îl pot deteriora. Dacă pacientul nu cooperează, nu este motivat, igiena sa orală corectă lipsește și nu respectă programările, atunci durata tratamentului va crește, iar calitatea rezultatului si progresul tratamentului vor fi afectate într-un mod negativ. Pacienții care nu respectă aceste aspecte sunt predispuși unor riscuri precum resorbția radiculară, cariile, boala parodontală, pierderea de spațiu sau impactarea dinților.
 8. Molarii de minte
  Poziția dinților poate suferi modificări în momentul în care molarii de minte se dezvoltă și erup. Pentru a se putea stabili dacă este nevoie de extracția acestora medicul ortodont va monitoriza permanent dezvoltarea lor.