Ortodonția: explicații pe înțelesul tuturor

Elite City Dent

ortodonția

Să începem cu o definiție: ortodonția este specializarea medicinei dentare care se ocupă de corectare anomaliilor dentomaxilare, tratând problemele de malocluzie și malpoziție (mai simplu spus, de închidere incorectă a gurii sau poziționarea greșită a dinților).

Medicii ortodonți tratează in principal cazurile de înghesuiri ale dinților, însă tratează și probleme precum dinți „rotiți” față de axul normal ori dinți prea în față sau prea în spate în raport cu poziția normală pe arcadă.

Scopul ortodonției este în principal diagnosticarea, prevenirea și tratarea dezvoltării defectuase a dinților. La acesta se adaugă și repoziționarea corectă a danturii, restabilirea ocluziilor dentare sau a mușcăturilor imperfecte, îmbunătățirea funcției de masticație, remedierea funcțiilor respiratorii și ameliorarea profilului maxilo-facial.

Printre consecințele ocluziei dentare incorecte (sau mușcăturii imperfecte, așa cum i-am spus anterior) se numără problemele funcționale corelate funcției respiratorii și de deglutiție, predispoziția pacienților la tulburări și afecțiuni parodontale, compromiterea masticației și a articulațiilor mandibulare, erodarea, aplatizarea și deteriorarea danturii, defectele posturale (ce pot fi resimțite la nivelul coloanei vertebrale), dureri faciale și dureri de cap, sunete în timpul mestecării sau tensiuni musculare.

E important să rețineți că sunt situații în care problemele ce afectează dezvoltarea normală a dinților se regăsesc la toți membrii familiei, fapt ce sugerează existența unei serii gene moștenite de la părinți, responsabilă pentru modul în care se dezvoltă dinții și maxilarele.

De asemenea, dinții strâmbi sau aliniați în mod incorect sunt mai greu de întreținut și pot fi pierduți mai devreme din cauza carierii și parodontopatiei. Tot acest aspect poate duce, prin obligarea muşchilor masticatori la un efort suplimentar, la dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare, dar și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui din pricina efortului suplimentar făcut de mușchii masticatori.

Atunci când dinții sunt aliniați perfect, nu doar că arată foarte bine, dar elimină astfel durerile de articulație a maxilarului, problemele de mestecat, se pot spăla mult mai ușor, folosirea aței dentare este mai facilă, per total înseamnă o igienă dentară mai bună și mai sănătoasă.

Chiar dacă puteți urma un tratament ortodontic strict pentru îmbunătățirea aspectului general al dinților, nu uitați că există medici specialiști care reușesc să reconstruiască întregul aspect facial mai degrabă, nu doar să se concentreze pe corectarea aspectului dinților. Printre avantajele unui tratament ortodontic amintim o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților.

În prezent ortodonția nu se mai adresează exclusiv copiilor, iar datorită tehnicilor moderne dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. Ba mai mult, persoanele care nu doresc să se vadă acest lucru, pot purta chiar și aparate ortodontice invizibile. Pe lângă aspectul fizionomic conferit de aceste tratamente, ele contribuie și la starea de sănătate a aparatului dentomaxilar.

De ce apar problemele de poziție a dinților?

De multe ori acestea apar fără vreun motiv evident, însă există cazuri în care anomaliile de poziție apar în urma unui accident sau ca rezultat al unor acțiuni vicioase precum suptul degetului. Chiar dacă acest lucru nu reprezintă o problemă imediată la copii, anomaliile de acest gen pot afecta dezvoltarea ulterioară a dinților și a oaselor feței. În cazurile severe o astfel de dezvoltare poate afecta grav aspectul feței copilului pe măsură ce acesta înaintează în vârstă.

Care sunt cele mai frecvente motive pentru care să apelați la un tratament ortodontic?

În primul rând vorbim despre protruzia incisivilor superiori (ieșirea lor în afară), unul dintre cele mai des întâlnite motive. În cazul unor căzături sau sporturi de contact, dinții sunt chiar și mai vulnerabili.

Apoi avem înghesuirea dinților, prezentă mai ales la persoanele cu maxilare înguste, unde nu există spațiu pentru ca dinții să se poată dezvolta corespunzător. Malpozițiile dentare se referă la dinții crescuți în poziții greșite și reprezintă un alt motiv pentru care trebuie să apelați la un tratament ortodontic.

O altă cauză este dată de dinții asimetrici, atunci când incisivii superiori nu se aliniază pe verticală cu cei inferiori. De asemenea sunt trei tipuri de mușcături pe care le putem trece la această rubrică: mușcătura adâncă (atunci când dinții superiori îi acoperă pe cei inferiori într-o proporție prea mare), mușcătura inversă (dinții superiori mușcă în interiorul celor inferiori) și mușcătura deschisă (dinții superiori nu ating dinții inferiori atunci când gura este închisă).

Într-un tratament ortodontic, protagonist este aparatul dentar, care are ca scop poziționarea corectă a dinților, dar și un zâmbet perfect. Acum, însă, deoarece industria s-a dezvoltat foarte puternic în această direcție există o mulțime de tipuri de aparate dentare care vă pot oferi exact zâmbetul dorit. Ba mai mult, aparatele dentare pot fi acum transparente sau chiar invizibile, dacă vorbim despre cele ce se montează pe spatele dinților.

Majoritatea problemelor ortodontice se pot trata cu ajutorul aparatelor dentare fixe sau mobile, însă există și cazuri (rare, ce-i drept) în care sunt necesare intervențiile chirurgicale sau manoperele invazive. Succesul unui astfel de tratament depinde în mare măsură de determinarea pacientului, de contactul său strâns cu medicul stomatolog și de menținerea unei igiene orale stricte. Durata unui tratament ortodontic variază, însă în general se situează între 18 și 24 de luni.