Zilnic ne întâlnim cu pasta de dinți, zilnic o folosim și ne este recomandată de către toți medicii dentiști. Reprezintă un aspect important al igienei orale și are avantaje evidente pentru menținerea unei sănătăți dentare cât mai bune,
iar dacă ar fi să definim pasta de dinți, am spune că este un gel sau o pastă folosită la perierea dinților în scopul menținerii și promovării sănătății lor, precum și a respirației proaspete.
Probabil că cei mai mulți dintre voi aleg pasta de dinți întâmplător de pe raft, adesea ținând cont strict de gustul ei; asta chiar dacă produsul vine cu o gamă largă de arome, texturi, ingrediente și proprietăți. Chiar dacă alegerea pastei de dinți pare un lucru facil, tocmai această varietate de produse ne poate pune în dificultate.
De exemplu, în comerț veți putea găsi pasta de dinți cu fluor, cea pentru dinți sensibili, pentru combaterea tartrului, pentru albire sau pentru sângerarea gingiilor.
Primul pas în alegerea pastei de dinți potrivită este adaptarea tipului ei la nevoile danturii, de preferat în urma unui consult stomatologic. Apoi trebuie să optați doar pentru o pastă de dinți aprobată de Asociația Medicilor Dentiști din România, aspect care trebuie să fie înscris pe ambalajul pastelor de dinți conforme cu normele de siguranță. Astfel aveți garanția că produsul a fost testat și are un conținut sigur, lipsit de substanțe nocive sau toxice.
O diferență semnificativă în alegerea pastei de dinți în funcție de vârstă este aceea a concentrației de fluor: pentru a preveni cariile în rândul copiilor și adolescenților pasta de dinți trebuie să aibă această concentrație de aproximativ 1.000 ppm, în timp ce la copiii mai mici de 6 ani concentrația trebuie să fie mai mică.
Dacă suferiți de sensibilitate dentară atunci ar trebui să evitați pastele de dinți pentru albire, pentru că acestea ar putea afecta dinții și ar putea agrava simptomele. Nu uitați să fiți atenți inclusiv la ingredientele din care este compusă o pastă de dinți, deoarece unele dintre ele necesită o utilizare într-o anumită perioadă maximă, în timp ce altele pot oferi reacții alergice.
Pastele de dinți ce au o concentrație mai mare de îndulcitori ar putea favoriza apariția cariilor sau a altor probleme de sănătate orală, motiv pentru care ar trebui evitate. Situațiile de acest gen se întâlnesc adesea în rândul copiilor care sunt atrași de diverse arome ale pastelor de dinți.
Dacă este efectuat corect, periajul zilnic ajută la menținerea stării de sănătate dentară, întărește suprafața smalțului și împrospătează respirația prin componentele active pe care le conține pasta de dinți. Acestea au, în general, trei tipuri de acțiuni:
- acțiune abrazivă, prin care sunt îndepărtate mecanic particulele solide și se obține lustruirea suprafețeor dentare.
- acțiune antiseptică, acolo unde agenții antimicrobieni previn formarea plăcii dentare
- acțiune de prevenire a formării cariilor, care oprește decalcificarea smalțului și întărește suprafețele dentare împotriva atacului acid.
Putem spune deci, fără doar și poate că pasta de dinți este esențială pentru igienizarea cavității bucale și asigură starea de sănătate și estetică dentară. Indiferent de nevoile pe care le avem sau de preferințele noastre vom avea în permanență de unde alege deoarece ofertele cu privire la pasta de dinți sunt bogate și variate.
Nu uitați că o bună sănătate orală nu înseamnă doar periajul, ci și folosirea aței dentare și a apei de gură!