Tot ce trebuie să știți despre igiena dentară

Elite City Dent

igiena dentară

În primul rând, igiena dentară este o activitate zilnică ce are rolul de a păstra dinții și cavitatea bucală curate și de a preveni apariția cariilor, bolilor parodontale sau a respirației urât mirositoare.

E important să privim acest aspect într-un mod responsabil și să nu lăsăm igiena orală în plan secund, pentru că altfel pot apărea probleme. De asemenea trebuie să conștientizăm importanța vizitelor periodice la stomatolog, nu doar atunci când intervine durerea.

Igiena dentară este destul de simplă și necesită, în principal, un periaj efectuat de două sau de trei ori pe zi și utilizarea apei de gură și a aței dentare. Îngrijirea dinților trebuie efectuată încă din copilărie pentru a evita formarea plăcii, a peliculei de bacterii ce poate duce la rândul său la formarea de carii și afecțiuni gingivale.
Un alt factor important este o dieta sanatoasa, cu un continut scazut de zahar si ridicat in fibre.

Desigur, trebuie să ne întrebăm în mod direct: câți dintre noi respectă aceste reguli? Câți dintre noi folosesc pasta și periuța de dinți de două ori pe zi și câți dintre noi vizitează un medic stomatolog de două ori pe an, așa cum este recomandat?

Cea mai importantă parte a igienei dentare zilnice este periajul de seară. E suficient să omitem acest aspect o singură dată și riscăm să afectăm toate rezultatele obținute până în acel moment.

Cât de importantă este igiena dentară?

Trebuie să știți că sănătatea orală înseamnă mult mai mult decât un zâmbet plăcut, iar problemele dentare netratate pot avea urmări grave pentru întregul organism. Pentru ca dinții să fie sănătoși și să aibă o durată lungă de viață este nevoie de o igienă orală corectă și minuțioasă. Fără aceasta, chiar și cele mai sofisticate și complexe lucrări dentare pot avea un rezultat nefavorabil, iar apariția cariilor și a bolii parodontale nu va putea fi evitată.

În cele din urmă, dacă igiena orală este efectuată așa cum trebuie, veți avea parte de o gură cu un miros plăcut și un aspect sănătos, de dinți curați și fără resturi, de gingii de culoare roz, fără dureri sau sângerări și veți scăpa de respirația urât mirositoare.

O igienă orală deficitară poate fi cauza apariției gingivitei, care va declanșa la rândul său dureri dentare și, în cele din urmă pierderea dinților. Acest lucru este foarte neplăcut, chiar dacă multă lume consideră că dinții pot fi ușor înlocuiți cu unii falși. Dinții falși nu se vor simți niciodată la fel ca proprii dinți, astfel că noi vă recomandăm să-i păstrați pe aceștia cât de mult timp se poate!

Nu uitați că dacă gingiile prezintă sângerări sau dureri la periaj, ori dacă vă confruntați cu un miros neplăcut este indicat să faceți o vizită medicului stomatolog! Acesta vă va învăța tehnicile unei igiene sănătoase și vă va arăta care sunt zonele care cer mai multă atenție în timpul periajului.

Pentru că orice consumați trece prin gură, este important ca aceasta să fie sănătoasă. Dacă gura conține bacterii, acestea vor fi introduse în corp de fiecare dată când mâncați, iar organismul va deveni din ce în ce mai puțin sănătos.

Știați că…?

  • Boala parodontală și complicațiile acesteia sunt responsabile pentru mai mult de o treime dintre dinții pierduți? O igienă orală corectă poate preveni apariția sau evoluți sa, așa că acordați-i o importanță maximă!
  • Caria dentară este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale omului? Dacă nu sunt tratate, cariile pot produce modificări ireversibile în structura dintelui, precum și infecții care vor difuza în țesuturile înconjurătoare și vor conduce în final la pierderea dinților. Cariile pot fi prevenite cu ajutorul unei igiene dentare corespunzătore.
  • Igiena orală corectă este o condiție obligatorie pentru succesul implanutilor dentare? În mod normal restaurările complexe în cavitatea bucală nici nu încep până ce igiena orală nu devine satisfăcătoare.

Ce consecințe are lipsa igienei dentare?

Deoarece cavitatea orală este într-o interdependență strânsă cu restul organismului nostru, lipsa unei igiene orale adecvate poate favoriza o multitudine de boli la nivel local (carii sau gingivite), dar și așa-numitele boli de focar (sinuzite, endocardite bacteriene sau chiar și infarct).

Infecțiile gurii pot afecta inclusiv organele majore, inclusiv inima, dar și sistemul digestiv.

După fiecare masă, placa dentară se depune pe suprafața dinților, gingiei sau a lucrărilor dentare. Aceasta este principala cauză pentru îmbolnăvirea dinților și a țesuturilor gingivale, iar dacă persistă mai mult timp se poate calcifica și transforma în tartru dentar. Lipsa igienei dentare poate duce în acest caz la acumularea tartrului pe suprafața dinților și, implicit la sângerări gingivale, la migrarea bacteriilor pe cale sanguină și la infecții și inflamări ce pot afecta diverite sisteme.

Dintre acestea amintim:

  • bolile cardiace: pacienții cu probleme parodontale sunt de două ori mai predispuși la apariția acestor boli și la un nivel crescut al colesterolului în sânge.
  • diabet: 95% dintre diabetici au și probleme parodontale.
  • arteroscleroză: prezența bacteriilor parodontale în sânge crește riscul de blocaj al aterterelor ce alimentează miocardul, deci riscul de infarct miocardic crește la rândul său.
  • disfuncții erectile: prin inflamația vaselor sanguine circulația sangvină este perturbată, astfel încât bărbații cu probleme parodontale pot avea de șapte ori mai multe experiențe de disfuncție erectilă.
  • probleme respiratorii.

Principalul scop al igienei orale este îndepărtarea eficientă a plăcii dentare și împiedicarea acumulării acesteia și a transformării în tartru dentar. Pentru a menține sănătoasă cavitatea orală trebuie asigurate atât o igienă dentară corectă, cât și vizite regulate la medicul stomatolog, pentru a identifica afecțiunile dentare aflate în stadiu incipient.