Pacienții aflați în situația în care le lipsesc unul sau mai mulți dinți trebuie să știe că au la dispoziție mai multe variante prin care își pot recupera zâmbetul strălucitor și plin de încredere.
Este foarte important ca dintele sau dinții pierduți să fie înlocuiți pentru ca funcționalitatea aparatului masticator să revină la normal, iar alinierea întregii danturi să se mențină într-un mod corect. De altfel, una dintre cele mai mari greșeli pe care le-ai putea face în acest sens este să nu iei nicio măsură în această privință.
Opțiunea cea mai potrivită pentru tine o vei putea alege ținând cont de toți factorii implicați și cântărind foarte bine avantajele și neajunsurile asociate. Pentru a stabili care alternativă este cea mai potrivită nevoilor tale îți recomandăm să discuti cu oricare dintre specialiștii clinicii noastre. În cazul în care ai pierdut deja mai mulți dinți principalele opțiuni de înlocuire sunt: proteza mobilă, puntea dentară și implantul dentar.
Înlocuirea folosind proteza mobilă
Acest sistem de proteză implică atașarea sa cu sisteme de fixare metalice, fiind susținută de dinții naturali folosiți ca suport. Proteza mobilă poate fi înlăturată periodic pentru a fi curățată, însă reprezintă soluția cea mai puțin recomandată în vederea înlocuirii dinților lipsă.
Printre dezavantajele majore ale protezei mobile amintim faptul că acestea îmbunătățesc doar parțial și doar pe termen scurt aspectul estetic. De asemenea eficiența masticatorie este foarte scăzută, iar proteza poate provoca desprinderea sau afectarea dinților naturali folosiți ca suport. Poate în același timp să necesite o perioadă lungă pentru acomodare sau să fie chiar respinsă. Nu în ultimul rând protezele mobile produc resorbții osoase dramatice din cauza mobilității lor permanente care traumatizează osul pe care se sprijină.
Protezele mobile se impregnează cu resturi alimentare ce mențin focarele bacteriene în gură, au nevoie de reparații constante, irită chimic gingiile ca urmare a faptului că sunt făcute din materiale acrilice (plastic) și vin cu costuri de întreținere permanentă.
Înlocuirea folosind puntea dentară (proteza fixă)
Cândva protezele fixe reprezentau tehnica cea mai utilizată în vederea remedierii lipsurilor la nivelul danturii. Odată cu apariția tehnologiei, acest tratament a devenit una dintre opțiunile acceptabile, însă nu și ideală.
Aceasta oferă danturii funcționalitate și o estetică neschimbată, necesită un timp mai scurt de realizare și este mai puțin costisitoare comparativ cu implanturile dentare. Cu toate acestea realizarea sa implică sacrificarea dinților vecini spațiului în care se află dinții lipsă, deoarece puntea necesită ancorare pe dinți naturali. Această “sacrificare” înseamnă de fapt scoaterea nervului și șlefuirea dinților.
Principalele dezavantaje ale punților dentare sunt date, pe lângă ceea ce am menționat anterior, de nevoia de manopere suplimentare (tratamente de canal, refaceri de bonturi) ce cresc costul final al tratamentului, dar și de faptul că rădăcinile dinților stâlpi ce îi sustin pe cei intermediari vor fi suprasolicitate de forțe mecanice și vor ceda în timp sub efectul acestora. De asemenea menționăm faptul că pentru înlocuirea unui singur dinte lipsă va fi nevoie de realizarea unei punți compuse din trei coroane (una ce înlocuiește dintele și alte două ce ancorează puntea), astfel că pacientul va fi nevoit să plătească trei coroane pentru un singur dinte lipsă.
Nu în ultimul rând osul rămas sub dintele înlocuit se va resorbi ca urmare a lipsei rădăcinii care să-l stimuleze pentru a-și păstra volumul. Concret, sub puntea dentară va apărea un spațiu unde vor retenționa alimentele, iar bacteriile apărute astfel vor duce la carierea dinților care susțin puntea și vor inflama gingia. În acest mod, boala parodontală și cariile apărute pe dinții vecini vor conduce la distrugerea osului care susține acești dinți odinioară sănătoși, provocând în final și pierderea acestora. Iată cum de la un singur dinte lipsă, în câțiva ani s-a ajuns la pierderea a trei dinți!
Înlocuirea folosind implantul dentar
Aceasta este una dintre cele mai căutate soluții în vederea remedierii lipsurilor la nivelul danturii. În prezent reprezintă și cea mai bună soluție de înlocuire a dinților pierduți, indiferent că vorbim de unul singur, mai mulți sau chiar toți dinții.
Implantul dentar definește generic tot complexul implanto-protetic: implantul propriu-zis (rădăcina artificială) înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, bontul protetic este elementul de legătură între implant și coroana artificială, pe care aceasta se ancorează, iar coroana artificială înlocuiește coroana naturală a dintelui.
Comparativ cu opțiunile de tratament tradiționale, implanturile dentare oferă o serie largă de avantaje și reprezintă soluții estetice, funcționale și confortabile pe termen lung.
Întâi de toate acesta este realizat din materiale 100% biocompatibile, stimulând astfel remodelarea și reconstrucția osului mandibular, fără a compromite în vreun fel sănătatea gingiilor ori a dinților vecini.
Apoi, o punte pe implant este asemănătoare unei punți dentare normale, exceptând faptul că este susținută de implanturi și nu de dinți naturali.
În cele din urmă implantul dentar arată și se comportă identic cu dintele natural, iar cât timp există suficient os pentru inserarea sa, intervenția chirurgicală este una simplă, sigură și lipsită de orice durere.
Prin intermediul acestuia, în același fel ca în cazul rădăcinii naturale, osul primește stimuli care îi mențin în timp volumul si densitatea. Singurul dezavantaj al acestui tip de tratament este dat de costul inițial, unul mai mare comparativ cu primele două variante. Acest cost este însă estompat în timp, deoarece implantul dentar nu mai necesită și alte intervenții pe termen lung.
Acestea ar fi trei dintre opțiunile pe care le ai la dispozitie în momentul în care vrei să remediezi o lipsă la nivelul danturii. Recomandăm, desigur, implantul dentar, însă soluțiile de tratament pot să difere de la caz la caz.