Ce tratament alegem în cazul unui dinte lipsă: implantul sau puntea dentară

Elite City Dent

Ce tratament alegem în cazul unui dinte lipsă: implantul sau puntea dentară

În general primii dinți ce aparțin dentiției definitive apar în cavitatea orală în jurul vârstei de șase ani; un rol foarte important în menținerea unei masticații normale îl are primul molar definitiv, însă acesta este de obicei și primul dinte pe care un adult îl poate pierde ca urmare a numeroase motive.

Acesta apare în cavitatea orală la o vârstă fragedă, atunci când un copil nu poate conștientiza importanța pe care o are igiena orală. Tocmai de aceea molarul definitiv este primul afectat de leziunile carioase.

Există multe cazuri în care un pacient adult ajunge să aibă aceste măsele devitalizate și îmbrăcate în diverse tipuri de coroane ca urmare a distrucțiilor suferite din pricina cariilor profunde. Conform studiilor durata medie de existență a coroanelor dentare este de aproximativ 10 ani. Acestea se pierd în urma tratamentelor endodontice nereușite, a materialului fracturat sau a descimentării de pe dintele pe care îl îmbracă. O altă cauză ar putea fi fracturarea dintelui îmbrăcat de coroană, însă în toate aceste situații medicul stomatolog va recomanda extracția dentară atunci când starea dintelui rămas nu permite refacerea tratamentului și a coroanei.

Dintele pierdut va trebui înlocuit rapid după extracție, deoarece în urma procedeului vor fi afectate serios fizionomia, masticația, mirosul respirației, vorbitul și toți ceilalți dinți din cavitatea orală. Deși poate fi considerată banală, extracția poate duce la probleme de sănătate orală majore.

Care este soluția mai bună: implantul dentar sau puntea dentară?

Majoritatea pacienților care doresc înlocuirea dinților lipsă se confruntă cu această dilemă: implantul dentar sau lucrarea clasică?

Întrebarea este totuși una firească deoarece fiecare dintre noi ne dorim ca într-o astfel de situație să alegem soluția cea mai sănătoasă, cea mai durabilă, dar și cea mai rapidă și mai puțin costisitoare. Cu toate acestea soluția perfectă nu există, astfel că este important ca pacienții să cunoască avantajele și dezavantajele unui implant dentar, precum și a unei lucrări clasice.

Implantul dentar este potrivit atunci când dinții vecini sunt sănătoși

Dacă dinții vecini nu au carii, osul rămas după extracție permite implantarea, iar starea generală de sănătate nu contraindică intervenția, aceasta este metoda optimă la care un pacient trebuie să apeleze.

Dacă dinții vecini spațiului edentat sunt cariați, fracturați sau acoperiți de coroane dentare, precum și în cazul unui os subțire ce nu permite inserarea unui implant, recomandată este puntea dentară efectuată prin șlefuirea dinților vecini după ce au fost tratați endodontic.

Igiena dentară și controalele riguroase vor garanta în ambele situații o viață lungă lucrării dentare. E important de reținut faptul că pot apărea complicații nu doar în cazul unei punți dentare, ci și a unui implant: își pot face apariția periimplantite, abcese și se pot pierde cu resorbție osoasă importantă.

Așadar există două posibilități de tratament, iar pacientul edentat este nevoit să caute răspunsurile întrebărilor sale în cabinetul stomatologic. Dacă este informat corect, el poate alege mai departe ceea ce i se potrivește cel mai bine dintre cele două soluții.

Un medic trebuie să ia în considerare starea de sănătate generală, gradul de igienă orală, obiceiurile vicioase precum fumatul sau consumul de alcool, starea țesutului osos, gradul de implantare, precum și valoarea parodontală a dinților stâlpi pentru a putea ajuta pacientul să ia decizia corectă.

Avantajele și dezavantajele unei lucrări dentare clasice

Puntea dentară constă în realizarea unei lucrări asemănătoare unui pod ce se sprijină pe dinții vecini extracției. Printre avantajele sale se numără timpul de realizare mai scurt decât în cazul implanturilor, costurile mai mici, precum și faptul că o lucrare dentară clasică este acceptată mai ușor din punct de vedere psihologic de pacient, deoarece nu necesită o intervenție chirurgicală.

Dezavantajul major este acela că, pentru a obține puntea vor trebui sacrificați dinții vecini sănătoși prin șlefuirea și îmbrăcarea lor. Procedeul este adesea însoțit și de îndepărtarea nervului celor doi dinți, astfel că această soluție este indicată pacienților în cazurile în care dinții de lângă extracție sunt la rândul lor destul de afectați de procese carioase mari. Alt dezavantaj este dat de faptul că periajul dentar nu va fi suficient pentru igienizarea punților dentare; de obicei sub acestea rămân resturi alimentare ce pot fi îndepărtate doar cu dușul bucal sau cu o ață dentară specială.

Există de asemenea riscul apariției unor complicații parodontale la nivelul dinților stâlpi și a unor resorbții osoase cauzate de absența igienei corecte. Lucrările clasice se realizează în bloc, ceea ce înseamnă că dinții sunt lipiți între ei și nu se pot efectua lucrări individuale. O punte dentară presupune conectarea a cel puțin 3 elemente care să înlocuiască spațiun edentat: două coroane pe dinții stâlpi și una ce înlocuiește dintele lipsă. De aici pot apărea probleme la periaj, iar folosirea aței dentare va fi esențială. Nu în ultimul rând o lucrare clasică este schimbată, în medie, într-un timp mai scurt decât un implant.

Punea dentară poate fi însă recomandată în cazul în care doriți înlocuirea uneia vechi sau cel puțin unul dintre dinții vecini breșei este acoperit de o coroană dentară. De asemenea puteți opta pentru această variantă dacă dinții vecini breșei au obturații mari sau distrucții coronare, dacă sunteți fumător și suferiți de afecțiuni parodontale netratate sau defecte osoase la nivelul maxilarelor, precum și dacă vă lipsesc bugetul sau timpul necesar unui tratament ce implică un implant.

Avantajele și dezavantajele unui implant dentar

În primul rând trebuie spus că implanturile dentare sunt cea mai bună soluție atunci când vorbim de un dinte lipsă. Ele au deja un istoric semnificativ în țările dezvoltate, astfel ca în prezent nu mai ridică nici un semn de întrebare în rândul medicilor implantologi. Un implant dentar nu este altceva decât un șurub din titan inserat prin intermediul unei intervenții chirurgicale pe cât de complexă, pe atât de simplă pentru pacient atunci când este implicat un medic implantolog cu experiență.

Implantul este inserat în locul rădăcinii dentare extrase, intervenția durează de regulă 30 de minute, iar datorită anesteziei locale pacientul nu suferă nici un fel de durere în timpul acesteia. Cu toate acestea foarte mulți pacienți se tem de implanturi, deși procedura în sine este mult mai puțin traumatică decât extracția unui dinte. După intervenție pacientului i se administrează antibiotice și antialgice, iar astfel nu va apărea niciun fel de durere.

În cazul punților dentare era necesară îmbrăcarea a doi dinți sănătoși care, de cele mai multe ori nu aveau nici o carie, iar tratamentul de pregătire a acestora dura mai mult decât timpul necesar inserției unui implant. De implantul dentar se fixează o piesă numită bont dentar, ce este îmbrăcată cu o coroană fizionomică din porțelan sau zirconiu; astfel dintele de pe implant va arăta identic cu cel pierdut.

Mai mult, pe un implant dentar se pot monta atât punți ceramice, cât și coronițe pentru fiecare dinte în parte. Implanturile reprezintă de asemenea o soluție pentru pacienții ce au pierdut toți dinții de pe o arcadă, cărora li se recomandă protezele dentare. În acest caz se realizează punți ceramice care se fixează la rândul lor pe implanturi, oferind stabilitate lucrărilor dentare, o funcționalitate ridicată și o estetică deosebită.

Printre avantajele unui implant dentar se numără faptul că integritatea dinților vecini spațiului edentat va fi păstrată, iar înlocuirea celui lipsă se va face cu o singură coroană, nu cu trei. Estetica este îmbunătățită deoarece coroana se diferențiază foarte greu de un dinte natural, iar orice persoană, indiferent de vârstă poate beneficia de un tratament cu implanturi dacă are o igienă orală eficientă și lipsită de obiceiuri vicioase. Implantul dentar reprezintă o soluție bună atât din punct de vedere calitativ, dar și funcțional.

Durata în timp a unei astfel de lucrări este în general mult mai lungă decât în cazul uneia clasice, dar este și mai ușor de îngrijit. Deoarece pot înlocui separat fiecare dinte, igienizarea în jurul lor este mai eficientă, aceștia se pot peria ușor și puteți folosi ața dentară în jurul unui implant exact ca în cazul unui dinte natural.

La dezavantaje vom menționa faptul că implantul dentar are costuri mai mari comparativ cu o lucrare clasică din pricina materialelor și a tehnicii moderne. Din cauza intervenției chirurgicale acceptarea psihologică de către pacient este și ea mai dificilă, iar timpul necesar realizării lucrării este mai ridicat: între 4 și 6 luni. Nu în ultimul rând implantul dentar necesită o igienă riguroasă fără de care existând riscul pierderii implantului prin perimplantită.

Care sunt concluziile noastre?

Implantul este important într-un sens preventiv, iar o analiză corectă a etapelor implantării în cazul unui dinte lipsă poate duce atât la o sănătate orală mai bună, cât și la o optimizare financiară eficientă. E important să alegeți o soluție de tratament cât mai rapidă, în maximum patru luni. Atunci când apare un spațiu liber pe arcadă dinții au tendința de a migra atât în plan orizontal, cât și vertical.

Majoritatea situațiilor prezintă implanturile dentare drept soluțiile cele mai eficiente, însă tratamentul final va depinde și de bugetul și preferințele pacientului, de stilul său de viață precum și de timpul dispus să îl investească în acest sens.