X

CARE SUNT TRATAMENTELE ORTODONTICE PENTRU ADOLESCENȚI

Catalogăm drept adolescenți tinerii cu vârste de peste 13 ani, perioadă în care principalul obiectiv din punct de vedere ortodontic este îndreptarea dinților permanenți și obținerea unui zâmbet estetic și atrăgător.

În acest sens se apelează în general la aparate dentare fixe, metalice sau ceramice în timpul tratamentului și la purtarea unui aparat de contenție la finalul acestuia, pentru a menține rezultatele.

Multe probleme ortodontice, precum înghesuirea și spațierea dentară, dinții proeminenți, suplimentari sau lipsă, dar și cele de creștere a maxilarelor pot fi moștenite. Altele pot fi dobândite și dezvoltate în timp, având la bază sugerea degetelor, respirația orală, bolile dentare, deglutiția sau igiena dentară incorectă, pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte, accidentele sau nutriția deficitară.

Un tratament ortodontic în perioada adolescenței este important deoarece dinții înghesuiți sunt greu de curățat și pot duce la formarea cariilor, la boli parodontale ori chiar la pierderea dinților. Printre situațiile în care este recomandată începerea unui tratament la adolescenți amintim:

  • Dinții înghesuiți, erupți în poziții anormale sau supranumerari
  • Spațiile dintre dinți, date de dinți care lipsesc sau dinți de dimensiuni prea mici
  • Angrenajul invers, în care unul sau mai mulți dinți superiori mușcă spre dinții inferiori sau spre limbă
  • Ocluzia adâncă, atunci când dinții frontali superiori acoperă în totalitate dinții frontali inferiori și vin în contact cu gingia
  • Ocluzia deschisă, atunci când dinții superiori nu ating dinții inferiori
  • Dinții lipsă
  • Protruzia dinților, existentă în momentul în care dinții frontali superiori sunt înclinați mult spre anterior comparativ cu poziția lor normală
  • Anomaliile de clasa a II-a, în care maxilarul inferior este poziționat mult spre posterior
  • Anomaliile de clasa a III-a, în care maxilarul inferior este poziționat mult spre anterior
  • Problemele de vorbire și de masticație

Tratamentul ortodontic este recomandat în special între vârstele de 11 și 15 ani, deoarece dinții permanenți au erupt deja la vârsta de 12 ani, iar problemele de înghesuire, spațieri sau mușcături incorecte pot fi detectate cu ușurință. Totodată metabolismul tinerilor este crescut în această perioadă, aspect ce poate contribui semnificativ la scurtarea perioadei de tratament.

De asemenea aparatele dentare pot fi populare printre adolescenți și pot reprezenta un factor de diferențiere, de aceea copiii se arată deschiși unui tratament ortodontic și nu au resentimente față de brackeți. Schimbarea atitudinii adolescenților complexati de zâmbetul lor înaintea începerii tratamentului reprezintă de altfel dovada faptului că un zâmbet frumos ajută la dezvoltarea tinerilor.

Categories: Ortodontie
admin: