X

CARE SUNT TRATAMENTELE ORTODONTICE PENTRU COPII

Chiar dacă cele mai multe tratamente ortodontice încep în intervalul de vârstă 9 – 14 ani există și probleme care sunt mai ușor de corectat printr-o intervenție timpurie.

Un astfel de tratament ortodontic poate avea în vedere probleme dentare sau aspecte legate de controlul și modificarea creșterii la nivelul oaselor feței. În acest articol vom prezenta tratamentele ortodontice pentru copiii cu vârste de sub 12 ani.

Aceasta este perioada în care copiii se află în faza de dezvoltare, iar țesuturile moi și oasele sunt mai maleabile, motiv pentru care este recomandată începerea tratamentului în cazul unor anomalii severe. Tratamentul poate urmări îndepărtarea obiceiurilor vicioase, corectarea poziției maxilarelor unul față de celălalt și corectarea poziției dinților care au erupt deja, toate acestea în vederea remedierii situației în care pe arcadele dentare există atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți.

Există situații în care copiii pot avea nevoie de o evaluare ortodontică încă de la vârsta de 5 sau 6 ani. Ulterior, în jurul vârstei de 7 ani aceștia au o dentiție mixtă ce conține atât dinți de lapte, cât și dinți definitivi. Unele probleme ortodontice pot avea cauze genetice, fiind astfel moștenite de la părinți. Copiii pot avea înghesuiri dentare, spațieri, dinți proeminenți sau chiar supranumerari, precum și probleme de creștere a maxilarelor.

De asemenea există anomalii dent-omaxilare care pot fi dobândite și dezvoltate în timp, cauzate fiind de suptul degetului, respirația pe gură, bolile dentare, deglutiția anormală, igiena deficitară, pierderea timpurie sau întârziată a dinților de lapte, accidentele sau alimentația incorectă. Totodată o malocluzie moștenită genetic se poate complica prin dobândirea unor alte probleme.

Medicul ortodont poate observa problemele ascunse de creștere a maxilarelor și a dinților în erupție chiar dacă dinții de lapte sunt încă prezenți. Acest aspect oferă pacientului avantajul tratării timpurii a problemelor respective. Astfel recomandăm efectuarea unei evaluări ortodontice înaintea împlinirii vârstei de 7 ani deoarece chiar dacă dinții copilului par drepți pot exista probleme pe care doar mediul este capabil să le identifice. Totuși sunt și situații în care, deși mediul constată o astfel de problemă poate decide să aștepte ca dinții definitivi să erupă și maxilarele să se dezvolte înaintea unei intervenții. Acest lucru implică automat vizite regulate pentru control, deoarece scopul medicului ortodont este să ofere cel mai potrivit tratament fiecărui pacient, inclusiv momentul de desfășurare a acestuia.

În cazul pacienților care necesită un tratament timpuri acesta poate ghida modului în care cresc maxilarele, poate reduce riscul de traumă la dinții proeminenți, poate corecta obiceiurile orale vicioase, îmbunătăți aspectul și încrederea în sine a pacientului, poate ghida dinții permanenți într-o poziție mai favorabilă și influența poziția maxilarelor în perioada de creștere.

Dacă dinții de lapte se pierd prematur este important ca spațiul necesar erupției dinților permanenți să fie menținut astfel încât aceștia să nu erupă în poziții incorecte. De asemenea un astfel de tratament previne necesitatea unor extracții ulterioare ale dinților permanenți și poate preveni intervențiile chirurgicale pentru a putea aduce dinții incluși pe arcadă sau intervenții ce au ca scop corectarea problemelor de poziție și dezvoltare a maxilarelor.

Pentru ca părinții să își poată da seama dacă există o problemă ortodontică la copiii lor aceștia trebuie să țină cont de câteva dintre următoarele aspecte ce ar putea indica necesitatea unei examinări: pierderea timpurile sau târzie a dinților de lapte, dificultățile la masticație sau mușcătură, respirația orală, sugerea degetului sau a altor obiecte, înghesuirea dinților, maxilare ce se mișcă sau produc zgomot, mușcarea buzelor, a obrajilor ori a limbii, contactul anormal al dinților sau prezența unor maxilare disproporționate.

În ceea ce privește importanța purtării unui aparat ortodontic de către copil amintim faptul că problemele ortodontice pot afecta semnificativ imaginea feței sau a gurii, iar acesta poate ajuta la corectarea vorbitii și a procesului de masticație. De asemenea mușcătura incorectă poate provoca dificultăți în ceea ce privește mestecarea alimentelor, iar dinții nealiniați sunt foarte greu de spălat și curățat, fapt ce poate duce la apariția cariilor și a gingivitei.

Dacă ați identificat una dintre aceste situații în cadrul copilului dumneavoastră, indiferent de vârstă, vă recomandăm să apelați la un consult pentru a determina din timp cea mai eficientă metodă de tratament.

Categories: Ortodontie
admin: